Loont passie? Onderzoek naar de sociaal-economische positie van kunstenaars in Vlaanderen

Globe Aroma bezoek tijdens UFO (c) Anne van der Pot

De kunsten zijn een buitenbeentje op de arbeidsmarkt. Waar het gros van werkende Belgen een vrij traditionele loopbaan heeft, ligt dat anders voor kunstenaars. In de studie Loont passie? brengen onderzoekers van de Universiteit Gent hun unieke arbeidssituatie in kaart. In 2016 en 2022 schreven ze dik gestoffeerde rapporten over het inkomen, de statuten, de werktijd enz. van kunstenaars uit Vlaanderen en Brussel. Kunstenpunt vat de voornaamste inzichten voor je samen. De samenvattingen van Loont passie 2 (2022) verschijnen hier de komende weken. De inzichten uit Loont passie 1 (2016) kan je hieronder ook terugvinden.


Positie van de kunstenaar

Hoe kunnen loopbanen van kunstenaars meer continuïteit en stabiliteit krijgen? Wat zijn mogelijke nieuwe werkingsmodellen? Wat begrijpen we onder ‘fair practices’ in de kunsten? Binnen dit thema kan je meer Wat is de rol van de kunstinstelling?

De thema's van Kunstenpunt

Welke thema’s of dossiers onderzoekt en analyseert Kunstenpunt? Welke thema’s bepalen straks de toekomst van de kunsten in Vlaanderen en Brussel? Ontdek hier het overzicht.