
Gedreven door kennis, gebeten door kunst
Lees meer over het devies van Kunstenpunt en de speerpunten in onze werking voor de komende jaren.
Karel Stulens met Antwerp Symphony Orchestra o.l.v. assistent-dirigent Martijn Dendievel. Foto: (c) Wouter Maeckelberghe
Kunstenpunt is het steunpunt voor de podiumkunsten, de klassieke muziek en de beeldende kunst uit Vlaanderen en Brussel. Bij internationale doelgroepen zijn we bekend als Flanders Arts Institute.
Gedreven door kennis, gebeten door kunst: Kunstenpunt stimuleert en voedt de ontwikkeling van de kunsten, het kunstenbeleid en het debat over de kunsten in de samenleving. Dit doen we door
Als steunpunt voor de kunstensector en het beleid neemt Kunstenpunt een onafhankelijke positie in, met een brede visie op het gehele kunstenlandschap. Diversiteit en een inclusieve kunstpraktijk, de transitie naar duurzame en faire werk- en organisatiemodellen en aandacht voor de positie van de kunstenaar zijn speerpunten van onze werking.
Kunstenpunt steunt en stimuleert de ontwikkeling van kunsten en beleid. We werken vanuit een nauwe betrokkenheid en nabijheid bij het kunstenveld. Op volgende domeinen zijn we actief:
Kunstenpunt is het aanspreekpunt voor kunstenaars, kunstprofessionals en beleidsmakers voor vragen over het veld, de praktijk en het kunstbeleid in Vlaanderen en Brussel. Via online en print publicaties, live zowel als online events en via onze website delen we aan informatie en kennis. Individuele praktijkvragen worden beantwoord via praktijk@kunsten.be.
Kunstenpunt volgt het kunstenveld op de voet, zowel kwalitatief als cijfermatig. We verzamelen, analyseren en publiceren artikels en cijferdata over de kunsten en het beleid. Zo bieden we een helikopterblik over het landschap.
Samen met de sector en vanuit de kennis die we vergaren onderzoeken we voortdurend nieuwe pistes voor systeemverandering. Daarbij sturen we aan op een meer inclusieve, diverse, faire en duurzame kunstpraktijk en een weerbaar en toekomstbestendig veld.
Kunstenpunt ondersteunt internationalisering in de kunsten. De organisatie stimuleert kunstenaars en organisaties om internationale relaties aan te knopen en te onderhouden door de organisatie van bezoekers- en uitwisselingsprogramma’s en de organisatie van spotlights op Vlaanderen in het buitenland.
Voor de periode 2017-2021 zet de organisatie in op zes actielijnen, die elk een element analyse, praktijkondersteuning en internationalisering hebben:
Kunstenpunt startte in 2015 als fusieorganisatie van de voormalige steunpunten voor beeldende kunsten (BAM – Instituut voor Beeldende, Audiovisuele en Mediakunst), voor muziek (Muziekcentrum Vlaanderen) en voor podiumkunsten (VTi – Vlaams Theater Instituut).
Welke thema’s of dossiers onderzoekt en analyseert Kunstenpunt? Welke thema’s bepalen straks de toekomst van de kunsten in Vlaanderen en Brussel?
Professioneel actief in de beeldende kunsten, podiumkunsten of klassieke muziek in Vlaanderen of Brussel? Kunstenpunt ondersteunt jou als individu, organisatie of overheid.