Internationale programma’s

Kunstenpunt werkt aan duurzame internationale relaties voor kunstenaars en organisaties door kansen te creëren voor Vlaamse kunstenprofessionals in het buitenland, in te zetten op internationale uitwisseling van kennis en expertise, internationale kunstenwerkers te laten kennismaken met het Vlaamse landschap en haar spelers en bruggen te bouwen met (beleids)partners.

Bezoekersprogramma’s

Kunstenpunt nodigt kunstprofessionals – individueel of in groep -uit naar Vlaanderen om Vlaamse kunstenaars, kunstwerkers en organisaties te leren kennen, in de vorm van bezoekersprogramma’s. Voor podiumkunsten worden bijvoorbeeld Franse programmatoren kinder- en jeugdtheater uitgenodigd tijdens het Krokusfestival, en programmatoren vanuit heel Europa komen talent ontdekken tijdens het Kunstenfestivaldesarts (‘From Brussels with Love’) of tijdens ‘Highlights from the Lowlands’.

In de beeldende kunst worden curatoren op individuele basis uitgenodigd voor een werkbezoek zoals bijvoorbeeld Charles Aubin of Josephine Burton, en worden groepen curatoren uitgenodigd tijdens het Antwerp Art Weekend, Contour Biennale, en rond mediakunst en digitale cultuur in samenwerking met het Departement CJM.

In de klassieke muziek worden buitenlandse professionals uitgenodigd om Vlaamse professionals te ontmoeten in het kader van het programma Classical Connections i.s.m. Klara in DeSingel en Supernova. Tijdens deze bezoekersprogramma’s worden er ook netwerkmomenten of lezingen georganiseerd zodat een ruimer publiek deze bezoekers kan ontmoeten, en zodat ze hun kennis breder kunnen delen.

Werkbezoeken

Kunstenpunt organiseert ook werkbezoeken voor Vlaamse kunstprofessionals zodat zij de kunstscene van een buitenlandse stad of regio kunnen leren kennen. Werkbezoeken worden georganiseerd in samenwerking met partners hier in Vlaanderen, of met een lokale partner of in het kader van festivals, beurzen of showcase festivals in het buitenland. Vorig jaar werden werkbezoeken georganiseerd en delegaties gevormd rond kamermuziek in het kader van Chamber Music America in New York, rond klassieke muziek tijdens de het showcasefestival Classical:NEXT in Rotterdam of de delegatie Vlaamse professionals die deelnam aan TPAM Performing Arts Meeting in Yokohama. Het werkbezoek aan Boekarest rond beeldende kunst, performance en geluidskunst werd georganiseerd in het kader van Europalia Roemenië, en in samenwerking met het Roemeens kunstenaarscollectief Apparatus 22. Het werkbezoek aan DR Congo werd georganiseerd in het kader van de Biënnale van Lubumbashi. In 2019 organiseerde Kunstenpunt ook voor de eerste keer een multidisciplinair werkbezoek aan Brno en Praag (Tsjechië).

Rondetafels, expertenmeetings, infosessies en online specials

Via rondetafels rond samenwerken met de MENA-regio en Zuid-Oost Europa, infosessies over residenties en werkplaatsen voor kunstenaars, een reeks expertenmeetings over de uitdagingen en kansen van werken in/met China, Japan, Tunesië en Turkije i.s.m. het Departement CJM, het departement Buitenlandse Zaken en Europees beleid, delen we informatie en inzichten met sector en beleid.

Via online specials – onder de vlag van Let Me Be Your Guide – wordt het Vlaamse kunstenlandschap voor buitenlandse professionals online zichtbaar gemaakt.


Lees meer over internationaal werken

Op welke manieren kunnen Vlaamse en internationale kunstprofessionals hun netwerk, kennis en expertise delen met elkaar?