Werkingssubsidie: Functie ‘presentatie’ in de kunsten

Presentatie lijkt simpel. Delen met het publiek. De stress vooraf en het applaus nadien. Dat is het. Maar daar komt natuurlijk wel wat bij kijken. Het vraagt veel werk om een publiek te mobiliseren en alles te organiseren. Daarom is het een aparte functie. Waar ligt de klemtoon bij presentatie precies? En (hoe) kan je het met andere functies combineren?

Een breed en geïnformeerd publiek

De officiële definitie van presentatie is: “een gecreëerd en geproduceerd artistieke werk met een publiek delen”. Dat is niet zomaar een publiek. Vaak wil de kunstensector een      breed publiek trekken. Zo divers mogelijk en liefst ook geïnformeerd. Doel is dat kunstliefhebbers en kunstontdekkers goed weten voor wie en wat waar naartoe. De programmator slash curator speelt hierin een rol. Maar ook communicatiemensen en heel wat andere medewerkers.

Specifieke criteria voor presentatie

Kies je voor presentatie, dan kijkt de beoordelingscommissie naar een aantal specifieke subcriteria: 

  • de kwaliteit van het artistieke werk of het programma dat je presenteert 
  • de kwaliteit van de omgeving, je presentatiecontext 
  • de visie van je plan voor publiekswerving en promotie 
  • de kwaliteit van je publiekswerking en je inzet voor publieksverbreding  

De beoordelingscommissie toetst deze hele lijst. Ze linkt de criteria ook aan andere elementen in je dossier. Zorg dus dat je begroting je artistieke plannen weerspiegelt. Denk aan sterke samenwerkingsverbanden

Kies wijs 

De functie bepaalt de minimum- en maximumpercentages. Bij presentatie moet je 20 procent aan eigen middelen inbrengen. Ook als je tegelijk inzet op participatie, reflectie of ontwikkeling.


Werkingssubsidies – deadline 1 december

Dien jij op 1 december een aanvraag in voor werkingsmiddelen binnen het Kunstendecreet? Ontdek op deze pagina de meest recente informatie.

Vragen over werkingssubsidies? Stel ze aan ons!

Heb je niet meteen gevonden wat je nodig hebt? Vragen? Mail naar advies@kunsten.be.

Je bent ook van harte welkom op onze virtuele morning coffees, elke week op maandag en woensdag tussen 9u en 10u.