Collectie podiumkunsten

De podiumdocumentatiecollectie — een unieke verzameling van documentatiemateriaal over de podiumkunsten in Vlaanderen tussen 1980 en 2016 — is door betreurenswaardige omstandigheden moeilijk consulteerbaar sinds 2016. Consulteer de catalogus via data.kunsten.be en maak een afspraak voor consultatie van de collectie.

De collectie van het Vlaams Theaterinstituut

In de collectie van VTi werd het artistieke werk gedocumenteerd op basis van krantenknipsels (van recensies, interviews met acteurs…), video van producties, foto’s en brochures bij voorstellingen. Wat tot vandaag deel uitmaakt van de collectie van Kunstenpunt blijft met zorg bewaard en blijft beschikbaar voor wie dit materiaal wil raadplegen. Nieuwe verwerving zal echter niet meer plaatsvinden vanaf 1 juli 2016. Alle documentatiemateriaal dat Kunstenpunt ter beschikking heeft blijft raadpleegbaar voor geïnteresseerden. Aangezien we in onze behuizing in de Ravensteingalerij niet alles direct beschikbaar hebben en we geen permanente bibliotheekwerking meer hebben, vragen we wel om op voorhand een afspraak te maken wanneer u langskomt. De theaterteksten uit onze collectie zijn ondergebracht bij RITCS in Brussel. Ze blijven vindbaar in onze catalogus, maar worden rechtstreeks bij RITCS uitgeleend.

Wat brengt de toekomst voor dit verleden?

Kunstenpunt zet zich samen met CEMPER (en andere partners) in om de problematiek over documentatie van de actuele podiumkunsten onder de aandacht te houden.

Theaterfestival 2017

Kunstenpunt organiseerde samen met CEMPER en het Theaterfestival in 2017 een eerste werkgroep om na te denken over de noodzaak van documentatie, en hoe die noodzaak ingevuld blijft, ook als er geen centraliserend orgaan meer is, zoals het VTi.

Theaterfestival 2020

Op Theaterfestival 2020 zetten CEMPER en Kunstenpunt opnieuw documenteren op de agenda.

StageTube

CEMPER, Kunstenpunt en meemoo slaan de handen in elkaar om digitaal audiovisueel materiaal over podiumkunsten dat opgeslagen wordt bij meemoo zichtbaar te maken.