Podiumsector verzamelt rond lokale presentatie en documentatie tijdens Theaterfestival

CC Strombeek

Tijdens het Theaterfestival brengen we documentatie en spreiding van podiumwerk op de agenda.

Tijdens de open werksessie op 6 september De Toekomst van het Verleden in de Kaaistudio’s (Brussel) werken we samen rond concrete pistes voor de podiumdocumentatie van morgen. Welke vragen willen we in 2050 kunnen stellen over de podiumpraktijk van vandaag?

De sessie is een initiatief van de Nederlandse werkgroep NIT en de nieuwe Actiegroep Podiumdocumentatie – die in 2016 ontstond in reactie op de druk op het documenteren van de podiumkunsten in Vlaanderen. In de groep zitten mensen uit het professionele podiumveld, de academische wereld, het cultureel-erfgoedveld en het hoger kunstonderwijs. Kunstenpunt en Het Firmament hebben een trekkersrol in de groep.

Op 7 september verzamelen we makers, programmatoren en producenten in CC Strombeek (Brussel) rond een nieuwe alliantie voor de podiumsector en de lokale gemeenschap. VVC, oKo, Kunstenpunt en het TheaterFestival slaan de handen in elkaar en leggen die dag een aantal vragen op tafel. Hoe kan de spreiding van podiumkunsten in de lokale gemeenschap opnieuw versterkt worden? Hoe kunnen kunstenaars, producenten, cultuur- en gemeenschapscentra, presentatieplekken en beleidsmakers samen werken aan een nieuwe alliantie voor de podiumkunsten in de lokale gemeenschap? In welke (beleids-)context werken we? Welke kansen zien we in de toekomst? Hoe kunnen we elkaar steunen? Voor welke vormen van samenwerking gaan we en hoe zou deze (nieuwe) alliantie ondersteund kunnen worden? Welke beleidsinstrumenten bestaan er die ons kunnen helpen?