De toekomst van het verleden. Welke vragen wil jij in 2050 kunnen stellen over de podiumpraktijk van vandaag?

06 sep 2017
Werksessie

Jozef Wouters, Infini 1-15 (c) Phile Deprez

Neem deel aan een open werksessie georganiseerd door de Actiegroep Podiumdocumentatie Vlaanderen* en de Nederlandse werkgroep NIT**, in samenwerking met deBuren en Het TheaterFestival.

In ‘de meest vluchtige der kunstvormen’ zijn documentatie, archiefmateriaal en data cruciaal voor reflectie, onderzoek en geschiedschrijving, maar ook voor de ontwikkeling van de podiumpraktijk zelf. Toch komt de steun en aandacht voor documentatie -in allerlei vormen en op allerlei niveaus- de laatste jaren merkbaar onder druk.

Welke vragen willen we in 2050 kunnen stellen – én beantwoord zien – over de podiumkunstenpraktijk van vandaag? Welke vragen hebben we vandaag over podiumwerk uit 1980 of 1960? En hebben we het nodige materiaal ter beschikking om die ook te kunnen beantwoorden? Welke aspecten van de steeds diverser wordende praktijk verdienen zorgvuldige documentatie of archivering en dreigen tussen de plooien van de geschiedenis te vallen?

Op 6 september buigen we ons in een open werksessie over deze vragen aan de hand van drie spitante voorzetten en formuleren we plannen en ambities om te zorgen voor een adequate collectieve documentatiepraktijk.

Tijdstip & Locatie

Woensdag 6 september
Van 14u tot 17u
Kaaitheaterstudio’s
O.L.V. Van Vaakstraat
Brussel

Programma

13u30: Ontvangst
14u: Inleiding
14u15: Onder andere Bojana Mladenović (SNDO Choreography, Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten), Thomas Crombez (o.a. Platform for Digital Humanities, Universiteit Antwerpen) en Peter Aers (kunstenaar) maken hun persoonlijke tijdsreis en dagen de huidige invulling van ‘documentatie’ uit (plenair)
14u45: Vragen voor 2050 en 1980 van alle deelnemers
15u30: Wilde ideeën, ambities en concrete plannen om te zorgen dat de vragen in de toekomst ook antwoorden kunnen krijgen (in werkgroepen)
16u30: Afronding en vooruitblik
17u: Drink

Meer informatie

Neem contact op met Tom Ruette indien je meer informatie wilt over dit initiatief.

Lees hier het verslag van deze werksessie.

(*) De Actiegroep Podiumdocumentatie Vlaanderen werd in 2016 opgericht in reactie op de druk op het documenteren van de podiumkunsten in Vlaanderen. De Actiegroep kent leden uit het professionele podiumveld, de academische wereld, het cultureel-erfgoedveld en het hoger kunstonderwijs en wordt vandaag getrokken door Kunstenpunt en Het Firmament.

(**) Werkgroep NIT voor documentatie, geheugen en discours in de podiumkunsten is een Nederlands initiatief. Het is een informele tafel van personen en instellingen die zich bezighouden met erfgoed, reflectie, archivering en overdracht, en die de urgentie delen om de lacunes die zijn gevallen sinds de bezuinigingen (o.a. het wegvallen van het TIN). Het Theaterjaarboek 2016 is daarvan een eerste manifestatie.