Werkomstandigheden en fair practices

Hoe kunnen loopbanen van kunstenaars meer continuïteit en stabiliteit krijgen, terwijl de voordelen van artistieke flexibiliteit bewaard blijven? Wat begrijpen we onder ‘fair practices’ in de kunsten, en hoe kun je dit concreet toepassen?’ Kunstenpunt samen met veel partners aan het traject over Fair Practices. In dit dossier kan je ons voorbereidend werk en extra duiding bij het onderwerp terugvinden.

‘Kunstenaars bevinden zich in het centrum van de kunsten, maar hun plaats in het werkveld is kwetsbaar. Velen kiezen bewust een hybride en hobbelig professioneel pad – met bijvoorbeeld veel projectmatig en freelancewerk. Kunstenaars streven immers naar vrijheid, afwisseling en kruisbestuiving met andere disciplines en maatschappelijke domeinen. Soms is die keuze er ook een uit economische noodzaak.


Tools rond fair practices

Hieronder verzamelen we verschillende tools waarmee je aan de slag kan gaan om te praten over en werken aan fair practices in de kunsten.

Positie van de kunstenaar

Nieuwsgierig naar andere publicaties of projecten die de positie van de kunstenaar willen versterken? Ontdek meer over bijvoorbeeld Do It Together (D.I.T.) en Loont Passie.

Thema's van Kunstenpunt

Waarover gaan de analyses en de onderzoeken van Kunstenpunt? Welke thema’s staan vandaag bovenaan de agenda? Duurzaamheid? De Positie van de Kunstenaar? Nieuwstedelijke grond?