Nieuw kaartspel ‘Three is a crowd’ om nog beter samen te werken rond ruimte voor kunst

Kaartspel Three is a Crowd - Kunstenpunt & Timelab (c) foto Anne van der Pot

Ruimte is cruciaal voor de kunsten: van repetitieruimtes of ateliers waar kunstenaars kunnen werken, tot ruimtes waar kunstenaars en publiek elkaar kunnen ontmoeten. Maar ruimte voor de kunsten staat ook steeds meer onder druk.
 
Hoe kan ruimte voor kunstenaars of culturele organisaties betaalbaar blijven, en hoe kunnen zij er voor een langere tijd blijven? Op welke manier kunnen kunstenaars, organisaties, private spelers en/of overheden daarvoor samenwerken?

Three is a crowd

Kunstenpunt ontwikkelde samen met Timelab een nieuw kaartspel Three is a crowd. Het helpt verschillende partijen die willen samenwerken om daarvoor een gemeenschappelijke basis te vinden, denk aan overheden, private spelers, culturele organisaties en anderen.

Het kaartspel is ontstaan vanuit de behoefte tot samenwerken in ruimteprojecten, maar kan je gebruiken voor elk project waarbij spelers uit verschillende domeinen en sectoren elkaar proberen te vinden. Of je nu speelt met iemand die dichtbij jouw standpunt aanleunt of er net heel anders over denkt, het spel legt bloot wat je samen kan doen en waar je elkaar kan versterken.

Three is a crowd bestaat uit 30 kaarten met stellingen over verschillende thema’s zoals eigenaarschap, manieren van (samen)werken, prioriteiten en visie. Deelnemers van het kaartspel geven hun standpunt over de stellingen en gaan erover in gesprek.

Download het spel onderaan deze pagina of ga naar threeisacrowd.org.

Over Ruimte voor kunst

Three is a crowd kadert in een traject van Kunstenpunt rond ruimte voor kunst die betaalbaar is en een langetermijnperspectief biedt.

Nieuwsgierig naar andere voorbeelden? Lees meer over onze 13 cases: Morpho, AAIR, Commons Josaphat, Cinemaximiliaan, Postcollective, Werkplaats Walter, Co-post, Endeavour, Permanent, Timelab, Globe Aroma en Zinneke.

Lees (en luister naar) de analyse van het krachtenveld tussen partijen die samenwerken aan een ruimteproject door Simon Leenknegt.

Over Timelab

Timelab ontwikkelt met de Timelab Academy een reeks workshops die het transformatieproces bevorderen naar meer commons in een stedelijke context. Projecten waarbij mensen ruimte (willen) delen zijn een uitstekend voorbeeld van complexe samenwerkingen in de praktijk. Timelab Academy coacht overheden en organisaties om vorm te geven aan participatieve plekken of projecten. Van bruisende broedplaatsen, inspirerende stadslivings en vernieuwende bedrijfsmodellen tot initiatieven waarvoor we de naam nog moeten uitvinden: Timelab helpt plannen in gang te zetten én waar te maken.

Three is a crowd is zo’n tool die een betere verankering met de omgeving of ‘context’ probeert te installeren in een project. Samenwerking op gelijkwaardige basis tussen beleidsmakers, burgers, wetenschappers, ondernemers, organisaties en kunstenaars is daarbij een cruciaal element.