Werkingssubsidie: Relevantie in het kunstenlandschap

Ertoe doen, dat wil iedereen. En zeker kunstenaars en kunstorganisaties. Die willen relevant zijn. En maar goed ook. Als je kan aantonen dat jouw organisatie een unieke bijdrage levert aan de samenleving in het algemeen en de kunsten in het bijzonder, dan zit je goed. 

Bewijs dat je anders bent

Uniek? Jij? Ja. Kijk naar het bredere kunstenlandschap en toon dat je complementair bent aan wat andere organisaties doen. Misschien komt dat wel door een ongewoon thema. Of een maatschappelijk relevante doelgroep. Of je werkvorm is in jouw regio echt nodig. Ook samenwerkingen of doorstroommogelijkheden kunnen van jouw organisatie een onmisbare schakel in het culturele ecosysteem maken. 

Schets de context en toon welke positie je inneemt. Want je dossier wordt hoe dan ook afgewogen in het bredere kunstenlandschap. 

Quid ‘meerstemmigheid & landschapszorg’?

Wat is nu het verschil met ‘meerstemmigheid en landschapszorg’? Beide criteria lijken wel wat op elkaar. Het gaat telkens over wat jouw organisatie uniek maakt. Telkens in relatie tot andere spelers in het culturele veld. 

Alvast handig om weten is dat je dossier eerst bij de disciplinaire commissie terechtkomt. Neen, dat heeft niets met tuchtmaatregelen te maken. Wel alles met de verdeling van middelen over de verschillende kunstdisciplines. Dezelfde commissie kijkt ook naar de verschillende functies. ‘Presentatie’, ‘productie’, ‘participatie’, ‘ontwikkeling’ en/of ‘reflectie’.  

Tip. Definieer relevantie – oftewel: jouw unieke plaats in het netwerk van de kunstensector – eerst binnen je discipline, daarna daarbuiten. En maak daarbij gebruik van de manier waarop je één of meerdere functies invult. 


Werkingssubsidies – deadline 1 december

Dien jij op 1 december een aanvraag in voor werkingsmiddelen binnen het Kunstendecreet? Ontdek op deze pagina de meest recente informatie.

Vragen over werkingssubsidies?

Heb je niet meteen gevonden wat je nodig hebt? Vragen? Mail naar advies@kunsten.be.

Je bent ook van harte welkom op onze virtuele morning coffees, elke week op maandag en woensdag tussen 9u en 10u.