Werkingssubsidie: Internationalisering van de kunstensector

Vlaamse kunsten mogen gezien worden. Liefst tot ver voorbij onze landsgrenzen. Als je internationaal scoort, heeft je dossier meteen ook goede punten op een criterium dat de minister erg belangrijk vindt. Maar waar let de beoordelingscommissie nu precies op?

Alle segmenten

De minister maakt van internationalisering een aandachtspunt voor “alle projecten en structurele werkingen”. De hele kunstensector krijgt dus een wereldwijd speelveld. 

Met de groten der aarde

De minister vraagt de commissie ook om te kijken of je dossier zich inhoudelijk “voldoende meet en positioneert op internationaal niveau”. Is het werk van jouw organisatie zichtbaar in het buitenland? Wordt het in het buitenland gewaardeerd of kan je je meten met kunstorganisaties buiten onze landsgrenzen? Dan zit je goed. 

Prioritaire landen

Trek met je kunst gerust naar alle hoeken van de wereld. Want internationalisering is sowieso goed. Heb je daar niet de middelen, tijd of juiste partners voor? Dan suggereert de minister enkele prioritaire landen. De lijst is nog niet beschikbaar, maar waarschijnlijk zal de focus op het Noorden liggen. 

Partners in uitstraling

Kijk zeker ook nog eens naar de logica onder landelijke en internationale uitstraling. Daar lees je dat je niet per se in het buitenland moet tentoonstellen, optreden, spreken, performen. Je kan vanuit Vlaanderen ook met buitenlandse organisaties samenwerken. Of je op een andere manier tot de internationale kunstwereld verhouden.


Werkingssubsidies – deadline 1 december

Dien jij op 1 december een aanvraag in voor werkingsmiddelen binnen het Kunstendecreet? Ontdek op deze pagina de meest recente informatie.

Vragen over werkingssubsidies?

Heb je niet meteen gevonden wat je nodig hebt? Vragen? Mail naar advies@kunsten.be.

Je bent ook van harte welkom op onze virtuele morning coffees, elke week op maandag en woensdag tussen 9u en 10u.