Werkingssubsidie: Landelijke en internationale uitstraling in de kunsten

De ene organisatie is sterk lokaal verankerd, de andere doet mee met spelers wereldwijd. En alles daartussen. De verschillende niveaus zijn moeilijk met elkaar te vergelijken, de beoordelingscommissie doet dat dus ook niet. Ze kijkt naar de uitstraling die specifiek bij jouw organisatie past. 

Exporteren

Het gaat goed met de export van de Vlaamse kunsten. Internationaal komt er best veel aandacht. Trekt jouw concert, theatergezelschap of expo ook naar Europa of tot ver daarbuiten? Of trekken jullie buitenlandse kunstenaars aan? Toon in je dossier hoe je organisatie in de wereld staat.

En vergeet niet om dit ook onder het luik samenwerkingsverbanden en begroting op te nemen. Als je over de grenzen heen trekt, heb je ongetwijfeld internationale partners en referenties. 

Vertellen

Niet alle kunstenaars en kunstorganisaties staan in een buitenlandse plek. Integendeel, sommigen kiezen er bewust voor om net heel lokaal te werken. Denk aan een focus op vluchtelingen of op buurtbewoners only. Deze aanpak is misschien wel zo verbindend en uniek dat je organisatie tot (ver) voorbij de landsgrenzen gekend zou moeten zijn.

Ook dat is uitstraling: met een lokaal verhaal ga je op die manier toch internationaal. Neem buitenlandse weerklank dus zeker ook op in je dossier. En link je aan vergelijkbare buitenlandse praktijken. Zijn er in de rest van de wereld nog kunstorganisaties die doen wat jij doet? Verwijs naar andere organisatie(s), bewijs dat je ze kent. En zij jou. 

Allemaal “internationaal”

Het is misschien een geruststelling: je hoeft niet per se internationaal te reizen om toch internationaal te zijn. Soms volstaat het om te weten wat er elders in de kunstwereld leeft. Tegelijk is dat wel echt een basisvoorwaarde: je organisatie moet minstens over onze landsgrenzen heen kijken voor ankerpunten. Dus… Weet van de wereld.


Werkingssubsidies – deadline 1 december

Dien jij op 1 december een aanvraag in voor werkingsmiddelen binnen het Kunstendecreet? Ontdek op deze pagina de meest recente informatie.

Vragen over werkingssubsidies?

Heb je niet meteen gevonden wat je nodig hebt? Vragen? Mail naar advies@kunsten.be.

Je bent ook van harte welkom op onze virtuele morning coffees, elke week op maandag en woensdag tussen 9u en 10u.