Het Kunstendecreet van de Vlaamse overheid voorziet in ondersteuning op maat van de professionele kunstensector. De subsidies zijn bedoeld voor kunstwerkers, kunstenaars en organisaties die actief zijn binnen beeldende en audiovisuele kunsten, muziek, podiumkunsten, vormgeving en architectuur en alle mengvormen of cross-sectorale invullingen. Hier gaan we dieper in op de subsidiemogelijkheden die organisaties met een rechtspersoonlijkheid kunnen aanvragen. Ook kunstenaars kunnen zo’n organisatie oprichten.
Types
Een projectsubsidie is bedoeld als financiële ondersteuning van initiatieven in de kunstensector met professionele kunstenaars die in tijd en doelstelling beperkt zijn, met een maximum van 3 jaar.
Je project moet worden gekenmerkt door een van de volgende functies: ontwikkeling, productie, presentatie, participatie, reflectie. Aan die functies zijn verschillende criteria gekoppeld en richtlijnen om de inhoudelijke kwaliteit en het zakelijk beheer te beoordelen.
Werkingssubsidies worden aan een kunstorganisaties toegekend om een structurele activiteit te ondersteunen die een continu en permanent karakter vertoont. De ondersteuning geldt voor 5 jaar.
De eerstvolgende deadline om in te dienen is 1 december 2026 voor de beleidsperiode 2028 – 2032.
Een Tegemoetkoming voor internationale presentatiemomenten wordt toegekend aan presentaties door kunstenaars of kunstorganisaties die plaatsvinden in het buitenland en Wallonië. De presentatie moet publiek toegankelijk zijn en er moet promotie over gemaakt worden. De presentatie kan een expo, dansvoorstelling, theaterstuk etc. inhouden. Ook lezingen gegeven door kunstenaars over relevante thema’s binnen de professionele sector of het deelnemen aan kunstbeurzen komen in aanmerking.
Zowel de bij de presentatie betrokken kunstenaar(s) of organisaties als een bemiddelaar of de buitenlandse organisatie kunnen een aanvraag voor een tussenkomst voor een buitenlandse presentatie indienen.
Meer informatie over TIP en IP vind je terug in onze infobundel.
De subsidie voor internationale presentatieprojecten kan financiële ondersteuning bieden voor de presentatie van nieuwe of bestaande kunstproducties in het buitenland.
De presentatie moet plaatsvinden in een presentatieplek met internationale uitstraling en bij de beoordeling wordt rekening gehouden met de prioritaire landen en regio’s in het Vlaams internationaal cultuurbeleid. De bepaling van prioritaire landen of regio’s wordt overlegd binnen de Vlaamse overheid.
Een internationaal presentatieproject kan maximaal 1 jaar duren en omvat minstens de kosten die verbonden zijn aan de presentatie van de kunstenaar in het buitenland.
Meer informatie over TIP en IP vind je terug in onze infobundel.
Organisaties die werkingssubsidies ontvangen kunnen deze niet combineren met projectsubsidies binnen het Kunstendecreet.
Organisaties die een werkingssubsidie van minder dan 400.000 euro ontvangen kunnen wel een ‘Tegemoetkoming voor internationale presentatiemomenten’ of ‘Internationale presentatieprojecten’ aanvragen op voorwaarde dat er geen middelen voorzien waren in de begroting van de werking voor buitenlandse presentaties.
Kiosk
Een aanvraag voor een ondersteuning in het kader van het Kunstendecreet doe je via de digitale module KIOSK. Indien je een Belgisch rijksregister- of BIS-nummer hebt kan je aanmelden via een digitale sleutels zoals Itsme. Meld je tijdig aan op KIOSK, mogelijks moet je nog een account aanmaken of mandaten krijgen of doorgeven.
Heb je nood heeft aan een klankbord om je eigen individuele aanvraag te situeren binnen het decreet? Mail je vragen naar Kunstenpunt of kom langs tijdens een digitale morning coffee. Let op: maatwerk zoals aanvraagdossiers nalezen, begrotingen maken, contracten of statuten opstellen, behoren niet tot de opdracht van het steunpunt.
Bekijk ook
Bekijk ook
Ontdek hier alles over het Kunstendecreet, het kader, de functies en de kwaliteitsbeoordeling.
Heb je vragen over de regelgeving of technische vragen over KIOSK? Neem dan contact op met de Afdeling Kunsten van het Departement Cultuur Jeugd en Media via dit contactformulier.
Heb je juridische vragen of zoek je zakelijke informatie? Raadpleeg de kennisbank van Cultuurloket of herbekijk hun webinars.