Vlaamse subsidies buiten het Kunstendecreet
Naast het Kunstendecreet voorziet de Vlaamse overheid tal van andere mogelijkheden om subsidies of leningen aan te vragen, zowel voor kunstenaars als voor organisaties. Lees altijd goed de voorwaarden om te weten of je in aanmerking komt.
Subsidies voor de letteren, bijvoorbeeld beurzen voor theaterschrijvers of een projectsubsidies voor de vertaling van een theatertekst uit het Nederlands, kan je aanvragen bij het Literatuur Vlaanderen.
Voor de ondersteuning en publiekswerking van film (creatie van eendelige werken in animatie, documentaire, fictie, filmlab en innovatielab), media en games kan je aankloppen bij het Vlaams Audiovisueel Fonds.
Via het Circusdecreet biedt de Vlaamse overheid financiële steun aan zowel structuren van circusorganisaties als projecten van kunstenaars. Alle informatie over circus in Vlaanderen kun je vinden op de website van Circuscentrum, het steunpunt voor dit werkveld.
In 2023 werd een eerste oproep georganiseerd naar kunstenaars, organisaties en erfgenamen voor pilootprojecten rond de nalatenschappen van hedendaagse kunstenaars betrokken bij het kunstgebeuren in de Vlaamse Gemeenschap.
De minister van Cultuur besliste dat in 2024 een nieuwe oproep georganiseerd zal worden voor het pilootproject nalatenschappen kunstenerfgoed.
Innovatieve partnerprojecten openen de deuren naar sectoren buiten de cultuursector en bieden de middelen en tijd om in samenwerking nieuwe onderwerpen en vraagstellingen te verkennen.
De indiendatum is elk jaar op 15 juli. Projecten mochten hierbij van start gaan van 1 december in het jaar van de indiening en maximaal drie jaar lopen. Bekijk het webinar over innovatieve partnerprojecten.
De Vlaamse en Franse Gemeenschap doen in het kader van een cultureel samenwerkingsakkoord jaarlijks een projectoproep voor samenwerking tussen Vlaamse en Franstalige culturele organisaties.
De projectoproep staat open voor samenwerkingen tussen kunstenaars en organisaties die professioneel actief zijn in de culturele sector en graag met een partner uit de Duitstalige Gemeenschap een cultureel project of evenement realiseren waarbij digitale creatie en beleving centraal staan.
Het Departement CJM verleent investeringssubsidies voor culturele infrastructuur van bovenlokaal belang.
De beurs wordt altijd aangevraagd door een partnerschap van een meester en een of meerdere leerlingen. Vakmanschap wordt daarbij gezien als een vorm van immaterieel cultureel erfgoed dat in de hoofden en handen van mensen zit: kennis en vaardigheden met wortels in traditie. Vakmanschap wordt daarbij heel breed gezien: het kan gaan om ambachten, maar bijvoorbeeld ook om bepaalde toegepaste kunsten of podiumkunsten.
De projectsubsidie voor talentontwikkeling biedt amateurkunstenaars en amateurkunstenverenigingen financiële ondersteuning bij projecten. Het kan gaan om projecten die hun artistieke talenten stimuleren, maar ook projecten die competenties op het vlak van ondersteuning en omkadering aanscherpen.
Cultuurkuur ondersteunt scholen bij het ontwikkelen van samenwerkingen met kunstenaars en cultuurorganisaties.
Initiatiefnemers in de culturele en creatieve sector kunnen in aanmerking komen voor meer steunmaatregelen van VLAIO, het Agentschap Innoveren en Ondernemen, kijk de voorwaarden per subsidie goed na.
Wie actief is in de cultuursector en bij de bank geen lening krijgt, kan een Cultuurkrediet aanvragen.
Brusselse ondernemers kunnen informatie over microkrediet vinden op de website van microStart.