Hoe bouw je een internationaal netwerk op?

Om over de grenzen heen te beginnen werken, is het belangrijk een internationaal netwerk uit te bouwen. Een duurzame en loyale band met mensen of organisaties heeft vaak meer invloed dan één succesvolle presentatie in het buitenland. Investeer daarom in oprechte contacten met curatoren, programmatoren tot medekunstenaars in het buitenland. Naast naamsbekendheid kan zo’n netwerk er ook voor zorgen dat je praktijk internationaal kan gronden.

Als kunstenaar ben je meestal de vragende partij, maar denk ook na over wat jij te bieden hebt. Wat zit er in de samenwerking voor jou en wat voor hen? Netwerken gaat over geven en nemen. Zorg ervoor dat je oprechte contacten opbouwt, waarbij je voor elkaar iets kan betekenen en het niet enkel gaat om je eigen werk te promoten. 

Als je moet reizen voor je werk, grijp dan indien mogelijk de kans om de geplande activiteit uit te breiden met extra meetings of spontane samenwerkingen met lokale kunstenaars of organisaties. Blijf na je voorstelling of presentatie aanwezig om te praten met de programmator, de curator of het publiek. Wees aanwezig in het plaatselijke kunstenveld, ga ook naar andere voorstellingen of tentoonstellingen kijken. Beperk netwerken niet tot het zakelijke of de professionele context. Een toevallige ontmoeting op een feestje kan het startschot zijn van een internationale carrière. 

Kunstenpunt moedigt ook aan om samen met anderen over de landsgrenzen heen te groeien. Het kan interessant zijn om een informeel netwerk van peers op te bouwen waarmee je inhoudelijk kan uitwisselen en elkaar kan informeren over mogelijkheden in verschillende landen. 

Als je zelf niet goed kan netwerken, dan kunnen buitenlandse residenties, masterclasses of summer schools een oplossing bieden. Die laten je toe om op je eigen tempo en soms met ondersteuning een regio te leren kennen en lokaal te netwerken. Lees meer over residenties in het buitenland.

Geef je het liever volledig uit handen, dan kan je samenwerken met een manager, agent of boekingskantoor. Professionals hebben vaak zelf al een internationaal netwerk. 

In dergelijke samenwerkingen ligt een groot potentieel, maar ook enkele valkuilen. Zorg ervoor dat je dezelfde doelen voor ogen hebt voor je de samenwerking aangaat. Reken ook niet volledig op de samenwerking en behoud je artistieke eigenaarschap. Grotere programmatoren en curatoren verkiezen bijvoorbeeld vaak rechtstreeks contact met de kunstenaar. Zoek daarom een balans in de samenwerking en wees transparant naar elkaar toe. 

Enkel door actief aan de slag te gaan zal je ontdekken wat voor jou werkt en wat niet. 

Welke initiatieven binnen de kunsten kunnen helpen bij internationaal netwerken? 

Internationale residenties spelen een belangrijke rol bij netwerken. Je kan zelf residenties zoeken en aanvragen of reageren op open calls. Een overzicht van internationale residenties vind je terug op de website van Transartists.

Neem deel aan festivals of word lid van organisaties die inzetten op netwerken en ontmoetingen. We sommen er hier enkele op. Is er een festival dat of organisatie die inzet op internationale netwerken maar die we nog niet vermelden? Laat het ons weten via advies@kunsten.be

  • Werkbezoeken en bezoekerprogramma’s: hou de nieuwsbrief of agenda van Kunstenpunt in het oog

Lees verder hoe internationaal werken ook door beleid en subsidies kan worden ondersteund.