Waarom zou je internationaal werken?

Bij internationaal werken denk je misschien aan optreden of werk presenteren in het buitenland. Maar je kan ook internationaliseren door coproducties, samenwerkingen of partnerschappen aan te gaan met buitenlandse kunstenaars of organisaties. Of wat dacht je van een buitenlandse residentie? Of een workshop, masterclass, lezing … volgen of geven in het buitenland?

Waarom zou je internationaal werken?

Internationaal werken vraagt een investering, niet alleen van financiële middelen, maar ook van tijd en geduld. Of deze investeringen nuttig zijn, is erg afhankelijk van het punt waarop je je bevindt in je carrière en de sector of discipline waarin je artistiek bezig bent.

Een internationale carrière brengt sociale, artistieke en economische voordelen met zich mee. Maar er zijn ook fricties en valkuilen om rekening mee te houden. Hoe zorg je bijvoorbeeld voor een duurzame aanpak die je niet financieel of mentaal uitput? Hoe hou je jouw ecologische voetafdruk beperkt of bewaak je dat je je de inspiratie die je opdoet uit andere culturen niet toe-eigent?

Daarnaast is internationaal werken niet voor iedereen vanzelfsprekend. Kunstenaars met een gezin, iemand die beperkte financiële middelen heeft of personen met een beperking bijvoorbeeld, ondervinden meer drempels dan anderen. 

Een overzicht van mogelijke pro’s en con’s van internationaal werken vind je hier. 

Begin dus niet overhaast aan internationaliseren. Neem de tijd en ruimte om er goed over na te denken. Wij geven je alvast enkele handvatten mee! 

Hoe start je met internationaal werken? 

Het uitbouwen van een internationaal netwerk, een buitenlandse carrière of tour neemt tijd en vraagt een grote investering. Stel voor jezelf geen al te hoge verwachtingen, zodat je niet teleurgesteld raakt of ontmoedigd wordt tijdens dit proces. Het vergt immers een portie geduld en ook wat geluk om een succesvolle internationale carrière te ontwikkelen.  

Je kan het beste gericht starten met een focus op een specifieke regio. De aandacht en middelen voor specifieke disciplines of niches kunnen erg verschillen tussen regio’s. Het is dus belangrijk om tijd te nemen om de lokale context goed te begrijpen, om bewust te zijn van de complexiteit van de plaats en om niet alles als vanzelfsprekend te zien. Zodra je gevestigd bent in deze specifieke regio, kan je verder vertrekken en je internationaal netwerk verder uitbreiden.

Neem je tijd om uit te zoeken welke regio’s of landen interessant kunnen zijn voor jou. Ben je op zoek naar nuttige contacten of informatie? Dan kan je de landenfiches doornemen die Kunstenpunt heeft samengesteld met heel wat info over het lokale cultuurbeleid, subsidies, platformen en samenwerkingen.

We verzamelden ook een overzicht van familievriendelijke residenties die je kan opvragen via advies@kunsten.be

Voor kunstenaars en kunstwerkers met een beperking stelden we een accessibility rider samen die je kan invullen en bezorgen aan organisaties, residenties of andere plekken. Een access rider is een document dat jouw beperking beschrijft en jouw toegankelijkheidsnoden communiceert, zodat ervoor gezorgd kan worden dat jij een gelijke toegang kan krijgen dan iemand zonder beperking.

Hoe kan je internationaal werken? 

Hou open calls in het oog voor (inter)nationale speel- en tentoonstellingskansen, residenties of prijzen: 

Door de grote culturele en internationale aanwezigheid in grote Vlaamse steden en Brussel is het zelfs mogelijk om internationaal te werken zonder je fysiek te verplaatsen. Neem contact op met buitenlandse kunstenaars, makers, curatoren, programmatoren … die in ons land actief zijn. Ook digitaal zijn er steeds meer mogelijkheden om internationale contacten en samenwerkingen te starten. 

Lees meer over hoe je een internationaal netwerk kunt uitbouwen