CULTURE TALKS Commons

06 dec 2022
SectordagUniversiteit Antwerpen
evenement van het Departement Cultuur, Jeugd en Media voor de brede media- en cultuursector

Dinsdag 6 december 2022 organiseert het Departement Cultuur, Jeugd en Media de eerste editie van CULTURE TALKS; het nieuwe sectorevenement voor de media- en cultuursector.
De eerste editie gaat door in Antwerpen en heeft ‘commons’ als thema. Deze dag brengt media – en cultuurexperten samen met academici en beleidsmakers en peilt naar de toekomst van een ‘common’ cultuurbeleid.
 

Wat?

CULTURE TALKS is het nieuwe jaarlijkse evenement voor de brede media- en cultuursector. Met dit initiatief wil het Departement partners en experten uit culturele sectoren en creatieve industrieën samenbrengen met academici en beleidsmakers, om zich te verdiepen in sociale, maatschappelijke, economische en technologische veranderingen. In dialoog zoeken we antwoorden op de huidige en toekomstige uitdagingen van onze sectoren. Kunstenpunt organiseert er samen met Timelab een workshop rond ruimte voor kunst, ook Project groep Common Income, onderdeel van Kunstenpunts A Fair New World!? traject, geeft een workshop.

Editie 2022: CULTURE TALKS Commons

CULTURE TALKS focust telkens op een thema dat een groeiend belang kent binnen het cultuur-en medialandschap. De eerste editie zoomt in op het potentieel van een common cultuurbeleid. De meerwaarde van commons voor cultuur en media en de impact op het beleid worden onderzocht.

Wat is een common? Een common of gemeengoed ontstaat wanneer een groep mensen samen een hulpbron delen en afspraken maken over het gebruik er van. Ook in Vlaanderen zien we initiatieven zoals ‘De Koer’ in Gent of ‘De Garage’ in Antwerpen, die steunen op het collectief bezit en beheer van materiële en immateriële bronnen. 

Hoe maken we ons cultuurbeleid commons proof? Als curator van CULTURE TALKS Commons presenteert Pascal Gielen, hoogleraar Cultuursociologie (Universiteit Antwerpen) en expert in cultural commons, een praktijkgericht programma dat antwoord tracht te bieden op die vraag en de sectordialoog kan aanzwengelen. 

Inhoudelijk programma

Tijdens lezingen, inspiratiesessies en workshops wordt de waarde van commons op drie domeinen onderzocht:

  1. Economie: Belangrijke vragen zoals ‘Hoe werkt een commonseconomie?’ Biedt ze een alternatief voor subsidies?’ en ‘Welke rol kan de overheid spelen?’ worden onder de loep genomen.
    Centrale spreker: Michel Bauwens (Peer2Peer Foundation)
     
  2. Ruimte: In de steden komt ruimte voor cultuur en kunstenaars steeds meer in het gedrang. Hoe kunnen commons helpen om structureel ruimte te verwerven voor gedeeld creatief gebruik en wat zijn de effecten?
    Centrale spreker: Iva Cukić (Ministry of Space)
     
  3. Digitalisering: Streamingplatformen halen het functioneren van de culturele en creatieve industrie aardig overhoop. Hoe kunnen cultuurorganisaties en kunstenaars zich hiertegen wapenen? Wat met auteursrechten en patenten op het internet?
    Centrale spreker: Merete Sanderhoff (Caring is Sharing)

Praktisch programma

Wil je er graag bij zijn? Schrijf hier in

9.00 uurOntvangst met koffie en versnaperingen 
9.30 uurHet belang van commons voor cultuur en mediaVerwelkoming door Luc Delrue, secretaris-generaal van het Departement Cultuur, Jeugd, Sport en Media
9.45 uurOp naar een commons proof cultuurbeleidInleiding door Pascal Gielen, gewoon hoogleraar cultuursociologie, ARIA
10.00 uurOpen access is just a first step – How to build relevance and democratic engagement with open cultural heritage?Lezing met Q&A-sessie door Merete Sanderhoff, curator bij het Deense Staatsmuseum voor Kunst en auteur van ‘Sharing is Caring’
10.50 uurKoffiepauze 
11.05 uurCommons-based economic development as the new paradigm of economic developments?Lezing met Q&A-sessie door Michel Bauwens, oprichter van de P2P Foundation
11.55 uurMapping Commons: een oefening in het in kaart brengen van commons (randprogramma tijdens lunch)Voorstelling door Commons Lab
12.10 uurVegetarische lunch 
13.15 uurTurning the tide – Cultural infrastructures as commonsLezing met Q&A-sessie door Iva Čukić, oprichter Ministry of Space
14.05 uurNamiddagprogramma:
4 parallelle workshops
 
 1. Commons en digitalisering
Governing digital commons
Workshop door IDEA Consult
 2. Commons en financiën
My money, your money – Making money together
Workshop door Common Income
 3. Commons en financiën
My money, your money – Portefeuille op tafel
Workshop door Common Income
 4. Commons en ruimte
Exploring common ground
Workshop door Kunstenpunt en Timelab
16.00 uurSlotbeschouwing met korte toelichting van de workshopresultatenUitleiding door Pascal Gielen, gewoon hoogleraar cultuursociologie, ARIA
16.30 uurReceptie (tot 19.00 uur) 

Locatie

Universiteit Antwerpen – Hof van Liere, Prinsstraat 13, 2000 Antwerpen

Meer informatie via:

vlaanderen.be/cjm