Ruimte voor kunst

Liesbeth Grupping in AAIR

Ruimte is cruciaal voor de kunsten: denken we aan de repetitieruimtes of ateliers voor kunstenaars, of de ruimtes waar kunstenaars hun publiek ontmoeten.

Maar die ruimte staat steeds meer onder druk door stijgende prijzen, en omdat het tijdelijk gebruik van leegstand steeds korter duurt en niet zozeer de kunsten, maar vooral de gentrificatie dient. Wat kunnen we daaraan doen? De zoektocht naar betaalbare ruimte

Op welke manier kunnen kunstenaars, organisaties, private spelers en/of overheden samenwerken rond ruimte? Bekijk de analyse over het krachtenveld tussen de verschillende partijen of ga zelf aan de slag met onze gesprekstool Three is a crowd.


Wat kunnen we doen? 13 boeiende experimenten met nieuwe modellen

Voor betaalbare alternatieven met een langetermijnperspectief hebben we verschillende spelers nodig aan de tafel. Deze spelers bevinden zich vaak in het spanningsveld tussen profit en non-profit, privaat en publiek en formeel tegenover informeel. 

Hieronder vind je een reeks interviews met inspirerende cases die betaalbare ruimte voor een langere termijn hebben gevonden.

Dat doen ze bijvoorbeeld door samen te kopen, overheidspatrimonium aan te spreken, investeerders of coöperanten te vinden, duurzaam te bouwen of verbouwen, een erfpacht af te sluiten met een private of publieke eigenaar…Kunsten in Vlaanderen en Brussel

Benieuwd naar onze andere onderzoeken en analyses van de Kunsten in Vlaanderen en Brussel? Welke verhalen waren er te vertellen over lokale cultuur? Bij welke online gidsen kan ik terecht voor meer informatie?

Residentie & werkplaatsen

Op zoek naar een residentie of een werkplaats in Vlaanderen of Brussel? In onze databank kan je alle relevante informatie terugvinden.