Re/set: inspirerende initiatieven: (internationaal) samenwerken om het publiek anders te bereiken

Heel veel initiatieven die ontstaan tijdens de coronacrisis kunnen we meenemen naar de toekomst. Hoe kunnen kunstorganisaties samenwerken om kunst via andere kanalen bij het publiek te brengen? Tijdens deze lockdown zijn collectieve initiatieven gemeenschapsvorming en ondersteuning belangrijker dan ooit. Organisaties werken samen “out of the box” aan nieuwe ideeën.

Museumstukken in straten en pleinen

Covitrine – poster

Gentse musea hebben besloten om samen te werken. Ze brengen hun collecties in de vorm van posters bij stadsbewoners die niet altijd de weg naar het museum vinden. Als bewoner kan je een box van 20 posters bestellen die je in de publieke ruimte van je buurt verspreidt. Covitrine stelt zo’n 200 boxen ter beschikking van de buurt. De affiches komen aan de ramen van buurtbewoners en maken van de dagelijkse wandeling in de buurt een verbindende, troostende en artistieke tentoonstellingsroute. Elke affiche bevat een afbeelding en een kort verhaal. Er is ook gedacht aan anderstalige bewoners: elke affiche brengt een verhaal in het Nederlands maar doet dat ook in één andere taal (van Farsi tot Frans, van Arabisch tot Bulgaars). Deze fysieke projecten zijn aanvullend op de digitale tentoonstellingen van musea. Deelnemende musea zijn Design Museum, De Wereld van KINA, GUM, Huis van Alijn, Industriemuseum, Kunsthal, MSK Gent en Museum Dr. Guislain. Meer informatie over Covitrine kan je hier terugvinden.

Online platform geeft ruimte aan kunstenaars in een (do it yourself) TV show

Transmissions TV

Om elkaar te ondersteunen zijn er ook internationale samenwerkingen zoals bijvoorbeeld TRANSMISSIONS. Het project werd opgezet door kunstorganisaties uit verschillende Europese landen en wil een platform aanbieden aan kunstenaars, schrijvers en denkers die hun kansen voor presentatie en inkomsten nu verliezen. TRANSMISSIONS is een online platform dat kunstenaars de mogelijkheid geeft om hun werk te delen binnen een klassieke DIY TV show format. Het eerste seizoen vond plaats in de lente en het tweede seizoen ging van start in september (8 afleveringen). TRANSMISSIONS TV wordt gerealiseerd met de steun van Baltic Centre for Contemporary Art, Chisenhale Gallery, DACS, Grazer Kunstverein, Somerset House Studios, Studio Oscar Murillo, Wysing Arts Centre en Netwerk Aalst.

Ook op Vlaams niveau worden dergelijke initiatieven genomen met bijvoorbeeld Podium 19, een nieuw televisiekanaal van zeven Vlaamse Kunstinstellingen dat wekelijks nieuwe producties zal uitzenden. Op die manier krijgt de kunstensector extra creatiekansen èn een publiek.

Met Galleries Curate virtueel de wereld rond

Ook in de wereld van de kunstmarkt worden de handen in elkaar geslagen. De beeldend kunstenaars, kunstgaleries en de kunsthandel staan voor stevige uitdagingen tijdens deze crisis. Denk maar aan de sluiting van galeries en kunstbeurzen, maar ook aan de reisbeperkingen van verzamelaars. Een twintigtal galeries, van Brazilië tot Singapore, besluiten meer te gaan samenwerken rond gemeenschappelijke tentoonstellingen. Telkens rond een ander thema, onder de noemer: ‘Galleries Curate’. De thema’s zijn het resultaat van de dialoog tussen de galeries. Elke galerie stelt een tentoonstelling samen rond het gemeenschappelijk thema met eigen kunstenaars, de kunstenaars die vertegenwoordigd worden door de galeries van het netwerk of andere kunstenaars.

Latifa EchakhchLe Thé de Saïd, 2010

De fysieke tentoonstellingen die plaatsvinden in de galeries van het netwerk -die zich bevinden in de Amerika’s, Afrika, Europa en Azië- worden samengebracht en uitvoerig gedocumenteerd op de website met films, teksten, afbeeldingen en gesprekken. Zo circuleren kunstwerken in verschillende landen en continenten en werken galeries en kunstenaars samen aan verdieping. Dit initiatief is aanvullend bij de inzet van digitale media waarmee elke kunstenaar, kunstbeurs of galerie apart zijn/haar publiek wil bereiken in de vorm van digitale viewing rooms, online gesprekken en het digitaal ontsluiten van teksten en films over kunstenaars. Galerie Jan Mot is één van de 21 leden van het netwerk Curate. De eerste gemeenschappelijke tentoonstelling gaat over het universele en verbindende thema ‘water’: Galleries Curate RHE.

Deze internationale samenwerking ligt volledig in lijn met de lokale samenwerkingen tussen galeries, zoals Wonderwall of The Ballroom Project.


Je leest: Re/set: inspirerende initiatieven: (internationaal) samenwerken om het publiek anders te bereiken