Re/set: inspirerende initiatieven uit de kunsten: kunst ervaren met stem, geluid en stilte

Who's afraid of sound? - hEAR DROPS (c) Seppe Van den Berghe

Er zijn vandaag heel veel inspirerende initiatieven in de kunsten. Veel van deze ideeën kunnen we meenemen na de lockdown. Hoe kan je tentoonstellen met digitaal beeld en geluid? Hoe tik je mee het slotakkoord van 2020? Dit is onze selectie.

Leg je oor te luisteren in de kerstvakantie 

On the Go – Beursschouwburg

Ontdek tijdens de wintermaanden onze hoofdstad te voet met composities van kunstenaars uit Brussel in je oren. Met landkaart en koptelefoon van On the Go van de Beursschouwburg trek je erop uit wanneer en hoe vaak je maar wil. Kunstenaars stelden custom mixtapes, muziek en andere hybride sound-pieces samen die geïnspireerd zijn op de plekken en mensen die je onderweg tegenkomt.

Theatermakers Thomas Bellinck en Khalid Koujili El Yakoubi zouden op 15 maart 2020 in hetpaleis in première gaan met hun eerst productie voor jong publiek: de bevrijding van het edelhert. Het coronavirus stak daar een stokje voor, maar de makers bleven niet bij de pakken zitten en maakten van de tekst van Pieter De Buysser een luisterspel voor jong en oud. Beluister hier een fragment.

Bevrijding van het Edelhert (c) Diego Franssens

Zin om zelf aan de slag te gaan? Dan zijn de geluidsmassages van Musica iets voor jou. Door in duo in te zoomen op de geluidstexturen van dagdagelijkse dingen ontdek je met Who’s afraid of sound de gevoeligheden van het gehoor.

Tentoonstellen met digitaal beeld en geluid

Het steunpunt voor cultureel erfgoed FARO brengt deze week een mooi overzicht van hoe musea hun collecties en tentoonstellingen vanop afstand delen. Adviseur digitaal erfgoed Bram Wierck beschrijft formats zoals de 360° tours, de vooropgenomen en gemonteerde rondleiding, de storytelling via een podcast of de digitale tentoonstelling. Het is éénrichtingsverkeer van het museum naar de bezoeker thuis. Musea kunnen de formats inkopen en implementeren.

Daarnaast wordt ook geëxperimenteerd met digitale media om inclusief en in twee richtingen te werken. De conservatoren van KMSKA beantwoordden tijdens de lockdown vragen van het publiek over een kunstwerk. Elke week stond een ander werk centraal en een andere expert paraat om te antwoorden. ARGOS organiseert in 2021 subjectieve online rondleidingen door de tentoonstellingen met mensen uit verschillende culturele velden die de tentoonstelling vanuit hun perspectief interpreteren.

Er worden ook andere formats getest, zoals het aanbieden van een tentoonstellingservaring voor blinden en/of doven via digitale media. Dit kan ook integraal deel uitmaken van de tentoonstelling: blinden en doven hebben andere gevoeligheden die voor iedereen verrijkend zijn. Het centrum Lux artists’ moving image (Londen) ondersteunt filmprojecten van dove kunstenaars, en maakt virtuele tentoonstellingen rond stilte, doof-ervaring en taal. 

Nina Thomas – Silence

Kunstencentrum als humanitaire hub 

Net zoals tijdens de eerste lockdown, transformeert kunstencentrum Beursschouwburg zich tot een tijdelijke humanitaire hub.  Ze doen dat in met samenwerking met CAW Brussel, HOBO, Cultureghem en Globe Aroma. Van 16 november tot 31 december kunnen dak- en thuisloze personen terecht in het dagcentrum voor warme en koude dranken, snacks en fruit, dagelijkse hygiëne, opladen van gsm, computer en gebruik van tablets. Ze krijgen extra informatie en worden indien nodig doorverwezen. 

Tot slot

Let’s tick together – Voo?uit

Dit is ons laatste overzicht van het jaar. We nodigen je van harte uit om samen al tikkend afscheid te nemen van 2020. Neem een glas en een lepel en oefen op voorhand met Let’s Tick Together van Collectief Moving Closer. Zet op 30 december om 20 u stipt de livestream op en tik mee het collectieve slotakkoord van een bewogen jaar. Zo vragen we aandacht voor wat jij verloren bent, voor hoe we voor elkaar zorgen en voor het feest dat niet kan zijn.


Je leest: Re/set: inspirerende initiatieven uit de kunsten: kunst ervaren met stem, geluid en stilte