Van nieuwstedelijke naar diepstedelijke grond

Diepstedelijke Grond startte als een onderzoekstraject van Kunstenpunt dat focust op praktijken die diep verweven zijn met het stedelijke weefsel en opereren op het kruispunt van burgerschap, activisme en kunst

Wie nieuwe ontwikkelingen en subtiele signalen van verandering wil opvangen, kijkt daarvoor best verder dan de gevestigde artistieke circuits. Al snel zie je dat in Vlaamse sociaal en cultureel diverse steden interessante kruisbestuivingen plaatsvinden. Wars van hokjesdenken ontstaan van onderuit nieuwe allianties waarbij kunstenaars, ambachtslui, activisten en geëngageerde burgers samen experimenten opzetten. Ze vormen er praktijken van verzet tegen de vermarkting van de kunsten en het leven.

In 2017 startte Kunstenpunt het onderzoekstraject in Brussel met Chris Keulemans, in Antwerpen met Quinsy Gario en in Gent met Lara Staal. 

Na de focus op drie steden en twee coronajarenbreken we het traject verder open: Diepstedelijke Grond wordt een “community of practice” die de verschillende initiatieven en de mensen erachter interstedelijk met elkaar verbindt.