Workshop Pilootprojecten Kunst in Opdracht #4 – Hoe vrijwaar je een plaats voor kunst binnen stadsontwikkeling?

27 apr 2017
Werksessie

Projecten Petra Stavast en Kelly Schacht, Tondelier Gent, Foto: Danielle van Zuijlen

Op 27 april organiseren Team Vlaams Bouwmeester, Departement Cultuur en Kunstenpunt de vierde workshop in het kader van de Pilootprojecten Kunst in Opdracht: DON’T MAKE IT FOR A COMMUNITY. CREATE A COMMUNITY*. Hoe kan een duurzame plaats vrijwaard worden voor kunst in het stadsontwikkelingsproject Tondelier (Gent)?

Op de voormalige industriële gasmetersite in de Rabotwijk in Gent bouwt Stad Gent in een publiek-private samenwerking met Tondelier Development nv een duurzame nieuwe stadswijk. De publiek-private partners formuleerden in dat kader een kunstopdracht met als uitgangspunt twee verwachtingen: verbindingen leggen tussen de toekomstige en de bestaande (cultureel diverse) buurt en in de periode van ontwikkeling het creëren van zichtbaarheid voor de plek.

Vijf kunstenaars − Filip Van Dingenen, Petra Stavast, Kelly Schacht, Stijn Van Dorpe en Lotte Geeven − gingen samen met bemiddelaar Danielle van Zuijlen aan de slag om een kunstplatform te ontwikkelen voor de lange termijn voor de buurt. De kunstenaars zijn de voorbode van de nieuwkomers die zich op Tondelier zullen vestigen. Hoe kunnen de kunstenaars op lange termijn een duurzame plaats voor kunst vrijwaren in de buurt en in deze specifieke opdrachtcontext?

Na een introductie door bemiddelaar Danielle van Zuijlen vertelt betrokken kunstenaar Petra Stavast over haar project voor Tondelier. Hoe ziet zij de ruimte voor de kunst en hoe verhoudt zij zich in haar werk ten opzichte van de buurt? Opiniemaker, schrijver en activist Dyab Abou Jahjah geeft zijn kritische kijk op stadsontwikkelingsprocessen met het oog op Tondelier en bekijkt vanuit zijn visie wat de ‘commons’ kunnen betekenen voor deze plek. Hoe ziet hij de rol van kunst in deze context? Architect Lode Vranken, lid van het kunstenaarscollectief Futurefarmers, geeft vanuit het kunstproject ‘Flatbread Society’ binnen een groot stadsontwikkelingsproject in Oslo, een blik op hoe kunst een langetermijninbedding in een wijk kan vinden. We sluiten de avond af met een gesprek onder leiding van moderator Chris Keulemans.

* Rule Nr. 4, ‘The New Rules of Public Art’, opgesteld door Situations, Bristol, UK

Locatie

KOPERGIETERY Rabot, Vlotstraat 22, 9000 Gent (vlot bereikbaar met openbaar vervoer; routeplanner van het nieuwe Gentse circulatieplan)

Datum & tijdstip

27 april 2017 van 17u tot 20u – onthaal vanaf 16u30

Meer informatie

Bekijk het dossier rond Kunst in de publieke ruimte.