RESHAPE: website en publicatie over nieuwe organisatiemodellen en alternatieve manieren van werken

De online versie van het nieuwe werkboek ‘RESHAPE: A Workbook to Reimagine the Art World’ is vanaf nu beschikbaar op de projectwebsite. De gedrukte versie zal in mei 2021 verschijnen.

Met de site en de publicatie wil het RESHAPE-netwerk een antwoord bieden op de uitdagingen van vandaag: welke rol kunnen de kunsten spelen in de maatschappij en hoe kan dat fair, duurzaam en solidair?

Het werkboek is gebaseerd op de concrete expertise van kunstwerkers die nu al experimenteren met nieuwe modellen en werkwijzen. Het resultaat is een verzameling tools die kunnen helpen bij de overgang naar een nieuw, eerlijker kunst-ecosysteem.

Dit werkboek is het resultaat van RESHAPE, een onderzoeks- en ontwikkelingsproject met kunstenaars, kunstprofessionals en organisaties uit Europa en het zuidelijke Middellandse Zeegebied. Samen bedachten ze nieuwe organisatiemodellen en alternatieve manieren van werken.

Bestel een exemplaar van het werkboek

Prototypes: concreet en bruikbaar in de praktijk

De tastbare resultaten van dit proces worden gepresenteerd in de vorm van Prototypes. Die nemen verschillende vormen aan: een spel, een verzameling rituelen, een huis, een Departement van Burgerlijke Verbeelding, een oproep tot actie…

RESHAPE moedigt kunstenaars, kunstwerkers en organisaties aan om de prototypes over te nemen, toe te passen en erop voort te bouwen in hun dagelijkse praktijk.

Zeitgeist-materiaal: analyses en context

De prototypes gaan in dialoog met zogenaamd Zeitgeist-materiaal: een aantal bestaande, herwerkte of in opdracht geschreven teksten. De auteurs (kunstenaars, wetenschappers en kritische denkers) analyseren en contextualiseren de huidige uitdagingen inde kunsten en stellen concepten voor verandering op.

Bekijk alles online op reshape.network