RESHAPE: op zoek naar nieuwe praktijkmodellen

Reshape Forum in Lublin: samenkomst voor innovatieve kunstpraktijken

Samen met een reeks partners uit heel Europa ontwikkelde Kunstenpunt RESHAPE, een onderzoekstraject om de ontwikkeling van nieuwe werkmodellen in de kunsten te stimuleren, die de positie van kunstenaars versterken en hen in staat stellen om zowel internationaal als lokaal te connecteren. Internationale kunstenaars en kunstenprofessionals gaan experimenteren met nieuwe praktijkmodellen als reactie op maatschappelijke uitdagingen. RESHAPE wil hen tijd en ruimte geven om samen nieuwe methodes uit te werken voor de productie, distributie en presentatie van hedendaagse kunsten, gestoeld op de principes van fairness, solidariteit, geografisch evenwicht en duurzaamheid.

In een “open call” ging Kunstenpunt mee op zoek naar kunstenprofessionals. Uit de 437 inschrijvingen heeft de jury 39 internationale deelnemers geselecteerd om ‘Reshaper’ te worden. Onder de geselecteerden zitten ook enkele Vlaamse kandidaten: An Vandermeulen, Helga Baert en Ingrid Vranken.

Op basis van bestaande initiatieven zullen de deelnemers gedurende drie jaren nieuwe praktijkmodellen ontwikkelen die inspelen op maatschappelijke uitdagingen.


De positie van de kunstenaar

Nieuwsgierig naar andere publicaties of projecten die de positie van de kunstenaar willen versterken? Ontdek meer over bijvoorbeeld Do It Together (D.I.T.) en Loont Passie.

De thema's van Kunstenpunt

Waarover gaan de analyses en de onderzoeken van Kunstenpunt? Welke thema’s staan vandaag bovenaan de agenda? Duurzaamheid? De Positie van de Kunstenaar? Nieuwstedelijke grond?