Re/set: still standing & jongeren dromen van een nieuwe stad

@Bronks

We vinden vandaag heel wat inspirerende initiatieven in de kunsten. Veel van deze ideeën kunnen we meenemen na de lockdown. Een 80-tal cultuurhuizen en bioscopen in Brussel en Wallonië wensen stapsgewijs en voorzichtig te heropenen vanaf 8 mei met activiteiten binnen en buiten. Terwijl de cultuur- en evenementensector in het hele land snakt naar die heropening, blijft de sector ook verder ‘out of the (black) box’ kunst en cultuur brengen voor en met publiek. Er gaat daarbij ook aandacht naar kwetsbare groepen zoals jongeren. Wat nemen we hiervan mee naar de heropening?

Still Standing For Culture

Kunstenaars en kunstwerkers verenigen zich in de beweging Still Standing For Culture. Met deze beweging vragen ze aandacht voor de cultuursector die sinds vorig jaar geen perspectief heeft, en waarmee ze het belang aankaarten van cultuur in tijden van crisis, zeker voor kwetsbare mensen. Ze creëren ontmoetingsplekken voor de vele kunstprofessionals die geïsoleerd zijn dmv bezettingen. Er worden mediatieke events opgezet en ze trachten de grote instellingen erbij te betrekken.

Jongeren dromen van een nieuwe stad

CosmoGolem @KoenVanmechelen

In verschillende steden zoals Brussel, Leuven, Diest en Genk werken verschillende organisaties (uit de kunsten, jeugd, onderwijs en burgerbeweging) samen om de wensen van jongeren rond samenleven in de stad zichtbaar te maken: “Wat zijn je diepste gevoelens en wensen voor de toekomst?” of “Hoe droom jij de stad wanneer we terug mogen samenkomen?”

De vier meter hoge houten mens/reus sculptuur ‘CosmoGolem’ van kunstenaar Koen Vanmechelen vormt de inspiratie en staat voor hoop, ontwikkeling en kinderrechten. Via een luikje ter hoogte van zijn hart kunnen ze in de reus hun wensen en hun dromen kwijt. Het is een initiatief van Met-X, B-Classic en Studio Koen Vanmechelen.

Jongeren werken met kunstenaars aan sculpturen in fysieke ateliers, maar ze kunnen ook hun wensen en dromen uiten met muziek, dans en theater. Die dromen delen ze vervolgens via Instagram en TikTok.

Verschillende organisaties werken samen om jongeren deze kansen te geven. In Genk werden vijf mini-cosmogolems uitgestuurd naar verschillende wijken. De gekleurde beelden, elk gelinkt aan een natuurelement, vormen inspiratie voor creatieve workshops onder leiding van creatief jeugdcultuurhuis Villa Basta en OpUnDi Genk, de vroegere directeursvilla en nu LABIOMISTA.

In Brussel bouwen jongeren een gloednieuwe CosmoGolem tijdens een participatief bouwweekend onder begeleiding van MicroMarché. Het is het resultaat van een samenwerking tussen heel veel organisaties zoals MUS-E Belgium, Werkplaats Walter, culturele ontmoetingsplek Cultureghem, Media Actie Kureghem Maks vzw, jongerenpercussiegroep Fanfakids en Urban Center Brussel. Maar ook Basisschool Dertien, Veeweide, de Voorzienigheidsschool, Ecole Maurice Careme en het Huis van het Kind werken mee.

CosmoGolem Connekt @MetX

Alle deelnemers aan de creatieve ateliers, de kinderen en kunstenaars, stappen in mei mee van Genk naar Brussel voor een feestelijke afsluiter in een tocht met de CosmoGolems.

De coronacrisis blijft vooral de sociaal kwetsbaarste mensen treffen. Nemen we die aandacht voor hen mee bij de heropening van de cultuursector? De Assitej world day of theatre for children en de campagne ‘Take a child to the theatre today’ is een mooi voorbeeld. Of de balkonconcerten van Wederzijds Genoegen, dat gericht is op cultuur en senioren. Wederzijds Genoegen brengt concerten bij woonzorgcentra, voorzieningen, woonbuurten, of gewoon bij mensen thuis.

Blijven we de krachten bundelen tussen cultuur, onderwijs en de sociale sector om zo diverse burgers kansen te geven om te participeren? (zie ook re/set digest van 5 maart 2021)

Tulum (MEX) @Koen Vanmechelen 2019
Je leest: Re/set: still standing & jongeren dromen van een nieuwe stad