Re/set: telefoontheater, brievenproject en een nieuw platform met creatieve getuigenissen

Zoutloos - Orka (c) Ivan Mahieu

We vinden vandaag heel wat inspirerende initiatieven in de kunsten. Veel van deze ideeën kunnen we meenemen na de lockdown. Zonder live publiek ontstaat er telefoon- en radiotheater, een brievenproject voor gezinnen en een nieuw platform voor getuigenissen van jongeren. Hoe leer je anders kijken naar je dagelijkse omgeving? 

Radio- en telefoontheater

Het toneelstuk Zoutloos (2013) van Studio Orka werd jarenlang in woonzorgcentra gespeeld en gaat over waardig afscheid nemen. Omdat het thema niet aan actualiteit heeft ingeboet heeft De Grote Post het theaterstuk opgenomen als luisterspel in zeven afleveringen. De Grote Post verdeelt deze “Radi’O Zoutloos” samen met Klein Verhaal en Theater aan Zee in woonzorgcentra, scholen en andere culturele centra via de lokale radiozenders Milenda en Noordzee.

Verhalen voor Grote Oren – Christine Verheyden & Audrey Dero

Enkele cultuurcentra slaan de handen in elkaar om theater tot bij de jongste kinderen te brengen. De vier organisaties (CC ’t Aambeeld Aartselaar, CC De Steiger Boom, Ivebica Hemiksem- Schelle-Niel en de cultuurdienst van Rumst) produceren samen een stuk telefoontheater van Audrey Dero en Christine Verheyden. Met de aankoop van één ticket ontvangt elk gezin een doe-kit thuis én een tijdslot van 15 minuten. Actrice Christine Verheyden neemt het gezin gedurende één kwartier live via de telefoon mee in een wereld vol fantasie. Voor of na het telefoontje van Christine, kan het gezin met het materiaal uit de doe-kit en de bijbehorende tips zelf aan de slag. 

Creatieve getuigenissen

Creative in Solitude (c) Tosca Gasparini

Jongeren voelen zich vaak niet gehoord tijdens deze coronacrisis. Dat maakt hen extra kwetsbaar. Choreograaf en theatermaker Zoë Demoustier gaat met “CREATIVE in SOLITUDE” op zoek naar creatieve getuigenissen over hoe jongeren omgaan met de eenzaamheid van de lockdown. Zoë bouwde een platform waarop jongeren gedachten en gevoelens kwijt kunnen in in de vorm van een brief, een fragment uit je dag, een getuigenis, een tekening, een beeld, een gedicht…

“Wat betekenen de regels, de isolatie, de beperkingen en de veranderingen voor jou? Valt het allemaal wel mee of wegen ze zwaar? Hoe ga je om met gevoelens van eenzaamheid en verlies? Voel je je langzaam wegzinken of krijg je net zin om iets nieuws te gaan doen en dingen over jezelf te ontdekken?” Zoë vroeg het aan de jongeren die ze de voorbije jaren ontmoette bij BRONKS, fABULEUS, OKAN, Passerelle, het schooltoneel, internationale projecten en danslessen. De inhoud verschijnt op een website en een Instagram pagina (#CreativeInSolitude) in combinatie met beelden en illustraties gemaakt door jonge kunstenaars als reflectie op die brieven. Het materiaal zal verwerkt worden tot een boek.

Speciale familie-editie van brievenproject

Gezinnen spenderen veel meer tijd samen tijdens deze crisis: hoe leer je samen anders kijken naar het dagelijks leven? STORMOPKOMST en AR-TUR programmeren het brievenproject ‘How to start a movement’ van kunstenaar Merel Smitt (1987). Over een periode van 18 dagen ontvangen 40 gezinnen uit Turnhout en omgeving 14 enveloppen met instructies, materialen en berichten om te bekijken, te volgen of uit te voeren. Hoe begrijp je de dynamiek van de plek waar je woont? Hoe gebruiken mensen de publieke ruimte? Welke regels gelden er? Wat gebeurt er als je de route van iemand anders mee loopt? Het project eindigt met een collectief moment in de vorm van een workshop en vindt plaats in de Warande of online.

how to start a movement (c) De Warande
Je leest: Re/set: telefoontheater, brievenproject en een nieuw platform met creatieve getuigenissen