Re/set: steun voor opkomend talent tijdens de lockdown

We vinden vandaag heel wat inspirerende initiatieven in de kunsten. Veel van deze ideeën kunnen we meenemen naar de nieuwe realiteit na de lockdown. Hoe kunnen jonge kunstenaars hun talent verder ontwikkelen tijdens deze crisis? Hoe geven we hen een publiek? Dit is de selectie van deze week.

Extra begeleiding

Geoffrey de Beer – Post Covid Survival Kit voor Kunstenaars

Kunstenaar Geoffrey de Beer is coördinator van het projectatelier aan de Academie van Mechelen en gidst al 8 jaar startende kunstenaars. Volgens Geoffrey is deze crisis het ideale moment om te focussen op de artistieke praktijk van kunstenaars. Hij moedigt ze aan om te werken aan zelforiëntatie, om nieuwe doelen te stellen, om een portfolio uit te werken, enz. Met de steun van de culturele activiteitenpremie biedt Geoffry een reeks gratis cursussen aan met de titel “De Post Covid Survival Kit voor Kunstenaars“. Via een open oproep worden kandidaten gezocht, mail voor 18 januari naar Geoffrey de Beer.

Er is vandaag meer dan ooit nood om talent uit hun isolement halen en hen te laten samenwerken met artiesten waar ze normaal niet mee werken. Ook al is er vandaag geen publiek, artiesten kunnen onder elkaar aan talentontwikkeling werken. Het platform MIKS voor jongeren uit de regio Turnhout brengt opkomend talent in dans, streetart, spoken word, muziek, film, beeldende kunst en fotografie bij elkaar. Tijdens deze crisis werkt het artistieke platform in kleinere bubbels met meer afstand. Hiervoor stellen ze meer coaches ter beschikking en worden de disciplines meer gemengd.

Een publiek voor opkomend talent

De Twintigers – Klara – Nele Vertommen

Radiozender Klara laat haar luisteraars kennismaken met veelbelovende twintigers die tijdens de coronacrisis minder kansen krijgen om voor een publiek te spelen. Het programma ‘De Twintigers’ kadert in het feestprogramma rond de twintigste verjaardag van Klara. Elke week komt een veelbelovend muzikant aan bod.


Het platform Subbacultcha geeft opkomende talent in muziek en beeldende kunst een publiek via een magazine, evenementen, online cinema en een muziekcommunity. In maart bedachten ze een nieuw format voor beeldende kunst. Subbacultcha ging op zoek naar baanbrekend -en nog niet bekend- lokaal en internationaal talent. Ze vroegen om een werk te maken voor een exclusieve print op klein formaat. En dit is ondertussen een collectie van 16 werken geworden: ‘The Arts Series’. Leden van de “community” kregen een pakketje van 16 werken thuis gestuurd.

Subbacultcha (c) Clara-Lane Lens


Cultuurcentrum de Meent

Om de theaterhonger van hun publiek te stillen, stelt het Beerselse cultuurcentrum de Meent iedere maand een nieuw cultuurpakket samen. Wie een ‘Take Away Cultuur’ ticket van 20 euro koopt, krijgt een pakje cultuur aan huis geleverd. Het pakket wordt samengesteld met de deelnemende artiesten. Wat er in het pakket zit, verschilt van maand tot maand. Het publiek helpt op die manier de zwaar getroffen artiesten.

Je leest: Re/set: steun voor opkomend talent tijdens de lockdown