Re/set: samenwerken tijdens een drukke kunstenzomer

DEDAPONTETRILOGIE - Muziektheater Transparant - Campo @ Olympe Tits

Deze maand start de livesector terug op met een ontzettend groot aanbod aan voorstellingen die al een jaar wachten op publiek. Ook de grenzen gaan weer open richting onze buurlanden en in sommige gevallen zelfs over de plas. Organisaties en artiesten werken door tijdens de zomer en de komende maanden kondigen zich aan als de drukste ooit. Een record aantal voorstellingen gaan in première in juni en juli. Hoewel er nog steeds maatregelen zijn (beperkt publiek en testen bij reizen), worden alle kansen om werk weer aan een publiek te tonen, gegrepen met een maximale dosis aan flexibiliteit. De informatieloketten over de maatregelen van oKo, Cultuurloket en Sociaal Fonds voor de Podiumkunsten worden stilaan afgebouwd (grijp je kans in het laatste webinar!). Ook tijdens deze drukke zomer zien we inspirerende initiatieven die we kunnen meenemen naar de toekomst.

Open ruimtes

Al onze open ruimtes worden maximaal geactiveerd voor buitenactiviteiten, vaak in samenwerking met de stad of collega-culturele organisaties. Opera Ballet Vlaanderen is te gast in de gezellige binnentuin van CAMPO victoria voor DEDAPONTETRILOGIE.Kunstenfestivaldesarts programmeerde in mei (2021) een voorstelling van Romeo Castellucci op de esplanade aan het Rijksadministratief Centrum, en presenteert in juli de pop-opera van Lina Lapelyte aan het tijdelijke openluchtzwembad (Anderlecht) van Pool is Cool en Decoratelier.

In Antwerpen ontwikkelde MartHa!Tentatief De Carrousel, een mobiel openluchttheater met draaiend podium, geïnspireerd op Peepshow Palace van Nederlands gezelschap Wunderbaum. Van mei tot december reist De Carrousel naar drie verschillende buitenlocaties. Met haar programmatie wil ze een antwoord bieden op het structureel tekort aan podiumkansen voor jongeren. Een probleem dat voor corona al bestond, maar nu enkel nog versterkt is. 

De Carrousel – MartHa!tentatief @ Maruszak.photo

Samenwerkingen

Er worden ook krachten gebundeld. Voor het festival Bijloke Wonderland in de binnentuin van de Bijlokesite programmeren LOD muziektheater en Muziekcentrum De Bijloke een ruim aanbod aan theater, literatuur en muziek. Hiervoor werken ze samen met SPECTRA, STAM, Paard van Troje, Kunstencentrum Vooruit, les ballets C de la B, KASK en Ontroerend Goed. Mis zeker de zonsopgangsconcerten niet!

Bijloke Wonderland @ de Bijloke

Verschillende collectieven werken samen aan hun zomerprogrammatie. Ook al werd het programma Night Shift (Gouvernement) door de crisis vorig jaar geannuleerd, het decor in de open inkomhal van de Gentse Opera bleef wel staan. Ondertussen werd de installatie door de Gentenaars als rustpunt gebruikt. In juni wordt het dan toch een presentatieruimte: tijdens 3 weekends worden de collectieven uitgenodigd die op het programma stonden van Night Shift 2020: Bebe Books, Benjamin Abel Meirhaeghe, Cassiel Gaube, Femke Gyselinck, HE4RTBROKEN, House of Lux, Mama’s Open Mic, Mozart Intiem, Sing Out! -Johannes Müller / Philine Rinnert, Victoria Deluxe en Zuidpark. De naam van de ruimte – ‘REST’ (rustpunt in de stad) – wordt behouden.

REST – Opera Ballet Vlaanderen – Gent @RV HLN

Kansen en vragen

Gaan we opnieuw in overdrive door alles wat er op de plank ligt te programmeren? Of biedt dit juist kansen voor nieuwe samenwerkingen? Om andere en ondergebruikte ruimtes te exploreren? Om meerdere stemmen aan bod te laten komen in gemeenschappelijke programma’s? Zijn het programma’s die meer gespreid worden in de tijd en voor en kleiner publiek, in een meer intieme setting? En is er dan meer ruimte voor flexibiliteit en aanpassingen naargelang de omstandigheden? En welke nieuwe financieringsmodellen komen daarbij kijken? 

Je leest: Re/set: samenwerken tijdens een drukke kunstenzomer