Re/set: de cultuurzomer: kleinschalig, gespreid en intiem

Jazz in ’t Park - Gent 2020 @ Het Nieuwsblad

We vinden vandaag heel wat inspirerende initiatieven in de kunsten. Veel van deze ideeën kunnen we meenemen na de lockdown. In een eerder re/set artikel (maart 2021) hadden we het over de nieuwe trends voor festivals en cultuurcentra : festivals die gespreid worden in de tijd, met meerdere podia op verschillende terreinen, in intieme settings met meer interactie, en meer ruimte voor spontane lokale initiatieven. Een blik op de festivalzomer gaat helemaal in die richting.

Sfinks kan dit jaar geen 100.000 bezoekers ontvangen in één en hetzelfde weekend. Daarom organiseert het festival niet minder dan 6 kleinere edities tijdens verschillende weekends tussen 9 juli en 15 augustus. In plaats van een programma met internationale topnamen zal het een mix worden van lokaal en internationaal.

Het Suikerrock festival werkt met ‘Factory of Sweetness’ een alternatief uit tijdens het eerste weekend van september in het T-center van de Tiense Suikerraffinaderij, net buiten het centrum van Tienen met de fabrieksgebouwen als decor. Blues Peer organiseert coronaveilige concerten in een tijdelijk parktheater op de Bluesweide, verspreid over 10 dagen. Per evenement zullen 500 zitplaatsen worden voorzien met drankbediening aan tafel. Rock Ternat gaat voor een tweedaags festival tijdens het laatste weekend van augustus met een capaciteit van 3.500 personen per dag.

Het Wonderfeel festival in Nederland werkt tijdens zijn driedaags festival met 2 shifts van telkens 450 bezoekers per dag. Zowel voor de dagshift (van 10-16.30 uur) als voor de avondshift (van 17.30-23.15 uur) wordt een uniek programma voorzien van meer dan tien optredens op drie verschillende podia, verspreid over het festivalterrein. 

Wonderfeel @ Foppe Schut

In Gent zijn er geen Gentse Feesten maar wel kleinere festivals, en op de Heizel in Brussel zullen tussen midden juli en midden september meerdere concerten kunnen plaatsvinden.

De versoepelingen voor de zomer houdt voor sommigen ook kansen in. Zo organiseert het CC ‘t Getouw in Mol, dat traditioneel sluit tijdens de zomer, toch een reeks culturele buitenactiviteiten met afwisselend film, muziek, comedy en theater.

De festivalsector zoekt naar nieuwe ruimtes en settings en doktert andere financiële modellen uit. Het zijn oefeningen in weerbaarheid. Heel wat inspirerende initiatieven blijven wellicht ook verder leven na de crisis.