Re/set: inspirerende initiatieven uit de kunsten: livestreamen

We vinden vandaag heel wat inspirerende initiatieven in de kunsten. Veel van deze ideeën kunnen we meenemen na de lockdown. Welke organisaties of kunstenaars streamde live om zo de kunsten tot in elke huiskamer te brengen?

In de eerste dagen van de coronacrisis zochten muzikanten en acteurs naar manieren om toch iets te kunnen delen met hun publiek. In het begin waren dit vaak individuele artiesten die zelf het initiatief namen en streamden vanuit hun woonkamer. Daarna gingen ook de kunstenorganisaties aan de slag. Er waren de voorbije maanden ontelbare livestreams van tentoonstellingen, concerten, debatten, podiumvoorstellingen, enz. Het is onmogelijk om ze hier allemaal op te sommen maar we maken voor jou een selectie.

Lokaal

(c) De Spil Roeselare

Lokale cultuurdiensten starten met interessante livestream-initiatieven, vaak met een focus op de eigen streek. In Schaarbeek organiseerde de cultuurdienst “Cabinet Secret” met professioneel gefilmde optredens van lokaal talent. Ook bij CC De Spil in Roeselare zaten ze niet stil. Zij lanceerden met “Café Canapé” een nieuw online platform met radio- en televisiefragmenten, met zelfs een apart luik voor jong publiek.

Grote presentatieplekken

Toerisme Vlaanderen – live rondleiding

Ook de grotere organisaties schakelden over naar een streamend aanbod. Al vrij vroeg in deze crisis organiseerden bijvoorbeeld TRIX, Handelsbeurs en AB het Belgische Livestreamfestival onder de vlag van “Artists Unlimited”. Het Kaaitheater vulde haar vimeo kanaal met korte performances, debatten en lezingen. Ook tentoonstellingsplekken stapten op de livestreamtrein, en de collega’s van Faro maakten een mooi overzicht.

Podium 19 – nationaal

Nordmann – 21 januari 2021- Podium 19

Samen met de VRT, lanceerden de Kunstinstellingen van de Vlaamse Gemeenschap gisteren het overkoepelende platform Podium19. Op dit nieuwe kanaal worden naast nieuwe livestreams van concerten, voorstellingen en lezingen, ook archiefopnames van voorgaande publieksevenementen uitgezonden.

Buiten de landsgrenzen

Het festival “Beyond the Black Box” van De Brakke Grond heeft haar naam niet gestolen. Samen met C-TAKT en SoAP, organiseert De Brakke Grond het festival volledig online. Samen nodigen ze zowel makers als publiek uit om te experimenteren met vorm, ruimte en tijd. Maar ook het “On Demand” aanbod van het Nationaal Ballet in het Verenigd Koninkrijk geeft je voor 4 tot 8 euro drie dagen lang toegang tot een captatie van een balletvoorstelling.

Je leest: Re/set: inspirerende initiatieven uit de kunsten: livestreamen