NIEUW: TUESDAY TALKS: online gesprekken over de toekomst van cultuur

Voor kunstenaars en de hele cultuursector zijn het cruciale maanden. Niet enkel door het coronavirus, maar ook met het nieuwe Kunstendecreet in zicht. Samen met rekto:verso en State of the Arts organiseert Kunstenpunt vanaf dinsdag elke week panelgesprekken.

Tussen alle virtuele exploten van kunstenaars door maken de Tuesday Talks tijd voor dialoog en reflectie. Telkens praten we één uur door met vier sprekers, elk vanuit hun huiskamer. Vragen stellen is mogelijk. Live op Facebook, telkens rond een andere prangende vraag.

PRAKTISCH

Wanneer? Elke dinsdag om 20 u
Waar? Virtueel op de Facebookpagina van Kunstenpunt (of rekto:verso, State of the Arts). Aanmelden hoeft niet, kijken volstaat.
Waarom? Kunstenpunt, State of the Arts en rekto:verso willen het debat over de kunsten voeden, tussen luid protest op straat en stil overleg achter de schermen. De komende maanden worden de komende jaren worden bepaald, van de impact van het coronavirus tot de uitrol van de Visienota.

Genoeg om over te praten, dus. Vooral in het Nederlands, soms in het Engels. We doen het zonder elkaar te geselen met elk onze voorverpakte mening, maar om samen hopelijk een stap vooruit te zetten.

PROGRAMMA IN MEI

Dinsdag 5/5: Hoe zullen kunstenaars de lockdown overleven? 

Voor kunstenaars en cultuurwerkers is er – minstens tot eind augustus – nog lang geen exit in zicht. Wat betekent dat, zowel financieel als artistiek? Een gesprek over de huidige steunmaatregelen en hun gaten, de arbeidsvoorwaarden in de cultuursector en mogelijke alternatieven.

Sprekers: Bart De Vos, medewerker kunsten Kabinet Jambon, Saskia Liénard, internationale relaties KVS en booking agent voor acteurs/kunstenaars. Eline De Clercq, beeldend kunstenaar. Gerhard Verfaillie, directeur Cultuurcentrum Hasselt
Moderator: Wouter Hillaert

Herbekijk deze Tuesday Talk.

Tuesday 12/5: How to think culture in a pandemic society? / Welke cultuursector in tijden van pandemie? (IN HET ENGELS)

For culture, ‘back to normal’ is still a far horizon, and one can doubt if it ever will get normal again. What do we learn from this existential period? How to use it to the better? What’s necessary to change? Which role to play in this new society and its future, to live with the virus?

“Back to normal”. Voor de cultuursector is het een vaag en ver toekomstbeeld. Je kan je afvragen of de dingen ooit terug “normaal” worden. Wat leren we uit deze existentiële periode? Wat moet er veranderen? En welke rol hebben wij te spelen in de samenleving van de toekomst, een samenleving met het virus?

Herbekijk deze Tuesday Talk.

Dinsdag 19/5: Wat is Vlaamse cultuur(politiek)?

De inzet van het kunstenbeleid van minister Jambon is om Vlaanderen cultureel opnieuw te doen stralen, zeker ook in het buitenland. Wat typeert Vlaanderen dan? Wat is precies de droom erachter? Waarom heeft de sector het zo moeilijk met een canon of een Vlaamse agenda? Over de complexe relatie tussen Vlaams-nationalisme en kunst/cultuur(beleid).

Sprekers:

  • Philippe Van Cauteren, directeur SMAK
  • Rachida Lamrabet, auteur
  • Kris Cuppens, acteur-theatermaker, LUCA Drama Leuven
  • Joachim Pohlmann, kabinetschef Cultuur
  • moderator: Wouter Hillaert

Dinsdag 26/5: Waarom is groter beter?

Grote kunstinstellingen gelden voor beleidsmakers steeds meer als het hart van de kunsten. Zo creëert minister Jambon nu ook ‘kerninstellingen’ waarvan de politiek mee de lijnen zal onderhandelen. Wat is de winst daarvan? En wat het mogelijke gevaar? Over de rol van instellingen, hun relatie tot kunstenaars en de grenzen van politisering.
>> lees ook “Kunstbeleid in zicht: zeven topics voor gesprek” en “Primus inter pares? De kunstinstelling vandaag