Hoe kan ik u helpen? Van gegevens tot informatie die nuttig is voor kunstenaars

Samen met mijn collega’s bij Kunstenpunt beheer ik een databank vol met activiteiten van kunstenaars: pas gereleasede plaatjes, buitenlandse concerten, tentoonstellingentheater, dans, … Die databank is belangrijk voor de interne werking van Kunstenpunt. Ik worstel echter met de vraag hoe al die gegevens kunnen omgetoverd worden tot iets dat direct nuttig is voor muzikanten, beeldend kunstenaars en podiumartiesten zelf.

Eén van de ideeën die we op dit moment verder uitwerken, en waarop we heel graag feedback zouden willen, is het maken van “nuttige lijstjes”. Een voorbeeld vanuit de muziek vertrekt bijvoorbeeld van de concrete vraag “wat zijn de boekers voor Folk in Vlaanderen?” Vanuit onze gegevensbank kunnen we daar heel gemakkelijk een lijstje van toveren.

Boekingskantoren in Vlaanderen voor folk

Uiteraard moeten we dit concept ook toepassen op de andere disciplines die we vanuit Kunstenpunt willen ondersteunen. Vandaar dat we een eerste worp hebben gedaan om organisaties in te delen in “praktijkondersteunende lijstjes”. Neem zeker een kijkje hier voor details.

Als je geen tijd hebt om in de details te gaan, kan je hieronder een overzicht van de lijstjes zien waarvan we denken dat ze kunstenaars kunnen ondersteunen. Denk over deze lijstjes als een soort van “gouden gids” voor creatievelingen. Zo kunnen bijvoorbeeld beeldend kunstenaars een lijst van organisaties met atelierwerking vinden, podiumkunstenaars krijgen een lijst met mogelijke residentieplekken, en muzikanten vinden een overzicht van platenfirma’s.

Feedback op dit idee wordt ten zeerste gewaardeerd. Denk je dat we met dit lijstjes-idee op een productief pad zitten? Of heb je andere, en misschien betere ideeën? Laat zeker iets weten aan tom@kunsten.be, of kom eens langs in Kunstenpunt in de Ravensteingalerij om er over te praten.