Collegagroep Digitale Participatie

De collega’s van FARO, Packed, M Leuven, M HKA en Middelheim hebben opgeroepen tot een collegagroep rond digitale participatie. Aangezien we bij Kunstenpunt ons ook afvragen hoe we interactie met en ontsluiting van onze gegevens en informatie kunnen verbeteren en stimuleren, vond ik het relevant om een aantal goeie voorbeelden te gaan bekijken tijdens de eerste collegagroep digitale participatie op 11 januari 2018. Hierbij een aantal “lightbulb moments”.

Visueel browsen is moeilijk

AMSAB toont een soort van zoombare kaart om te browsen door getuigenissen en filmpjes. Prezy-style, maar dan iets complexer. Het blijkt dat het zoomen om tot content te komen niet evident was voor de bezoekers.

Spanning tussen UX Design en complexe informatie en techniek

UX Design streeft naar eenvoud, waarin geen plaats is voor QR codes of nummertjes voor audiogidsen. Maar tegelijk is de informatie die we willen delen juist complex. Hoe vind je een compromis tussen enerzijds de verwachting dat alles “simpel” en “strak” is, en anderzijds dat er flink wat technische complexiteit is?

Vrijwilligers en open data

Populaire open data platformen kunnen vrijwilligers mobiliseren die sneller reageren op opportuniteiten dan de bestaande organisaties.

Open Data tools

Een overzicht op wikidata vermeld ook CROTOS.