Drie nieuwe meerstemmige ideeën voor morgen

@ Leontien Allemeersch - TAZ - Blob - Maria Jerez Quintana

In volle coronacrisis kwam ons denken over alternatieven voor de toekomst in de kunsten in een stroomversnelling. Meer solidariteit, meer zorg voor mens en planeet. Via onze reeks open oproepen “A Fair New Idea?!” zetten we erop in. De laatste oproep gaat over meerstemmigheid* in de kunsten.

De jury van de laatste open oproep selecteerde drie voorstellen uit de meer dan 30 inzendingen.

  • The Constant Now organiseert een coachingstraject voor jonge beeldende kunstenaars van kleur
  • Marijn Prakke initieert gesprek en uitwisseling over anti-validistisch werken in de podiumkunsten
  • Silence Radio zet testpublieken op touw voor wie zijn aanbod beter wil afstemmen op de noden van doven en slechthorenden

Gedurende het jaar 2022 zullen we de geselecteerde projecten begeleiden. We zullen de kennis die ze opleveren capteren en laten terugstromen naar de sector.

Jury

A Fair New Idea?! werkt met onafhankelijke jury’s. Voor deze vierde en laatste oproep bestond onze jury uit Robbin Brettar, Mira Bryssinck, Hans Dewitte, Zahra Eljadid, Malique Fye, Melih Gençboyacı en Herlinde Raeman.

A Fair New Idea?! Open Call 4 over meerstemmigheid

De jury van de open oproep ziet meerstemmigheid als voorwaarde voor duurzame cohesie, aanjager van vernieuwing en noodzakelijk voor een breed maatschappelijk draagvlak voor de kunsten. Daarom gingen we met deze laatste oproep van “A Fair New Idea?!” op zoek naar ideeën en voorstellen die de meerstemmigheid binnen ons kunstenveld kunnen versterken. Dat deden we vanuit kruispuntdenken**: met bijzondere aandacht voor de verschillende dimensies waarop mensen discriminatie ervaren, en hoe die elkaar beïnvloeden.

Ontdek hier de geselecteerde en alle andere voorstellen rond meerstemmigheid in de kunsten

* Voor een definitie van meerstemmigheid kan je ons artikel lezen over dit onderwerp.

** Kruispuntdenken gaat ervan uit dat er verschillende vormen van discriminatie bestaan, en dat die onderling met elkaar in wisselwerking staan. Daarom kan je niet één vorm van uitsluiting apart aanpakken, maar moet je naar het geheel van onderdrukkingsmechanismes kijken.