A Fair New Idea?!: een feministische server als digitale werk- , residentie- en presentatieplek

Het definitieve besluit voor de derde ronde in onze oproepenreeks A Fair New Idea?!-reeks van Kunstenpunt is gevallen. Uit alle inzendingen kon “A Feminist Server” de jury het meest overtuigen.

Het voorstel verkent de mogelijkheden om een eerlijke technologische infrastructuur te bouwen en te gebruiken voor het samenwerken, creëren en documenteren van artistiek onderzoek en artistieke praktijken. Daarbij besteden de initiatiefnemers ook veel aandacht aan een inclusieve benadering, om zo de infrastructuur breed beschikbaar te maken.

De jury heeft 12.000 euro toegekend aan dit initiatief, en Kunstenpunt zal de verdere ontwikkeling ervan begeleiden en ondersteunen in 2021 en 2022.

Over The Feminist Server

In deze hoogtechnologische tijden ligt de macht op vlak van IT en digitale infrastructuur in handen van een relatief klein aantal spelers, “the big tech”of de “GAFAM”-giganten: Google, Amazon, Facebook, Apple en Microsoft. Zij hebben een marktmonopolie en bepalen grotendeels de digitale spelregels met hun algoritmes, filters, advertenties en reviewsystemen.

Met The Feminist Server willen de indieners zich onderleggen in hoe ze op een onafhankelijk manier technologieën en tools kunnen ontwikkelen voor de noden van kunstenaars. Dit willen ze realiseren met open source software en in samenspraak met andere kunstenaars, performers en curatoren.

“We hebben deelgenomen aan discussies met verschillende collectieven, kunstenaars en artiesten die behoefte hebben aan gedecentraliseerde, autonome platforms om cultuur te delen, om te mobiliseren, en om hun werk en ideeën te promoten. Door de pandemie zijn veel mensen zich nog bewuster geworden van de privacykwesties en de verborgen agenda’s die worden opgelegd door de ‘GAFAM’-bedrijven (Google, Amazon, Facebook, Apple, Microsoft). We willen deze debatten consolideren in een gedeelde online en digitale omgeving en awareness creëren rond bestaan alternatieve platforms, die wel streven naar transparantie, menselijke interactie en een veelzijdig online ecosysteem.”

Digitaal werken in de kunsten

De derde call in A Fair New Idea?! ging op zoek naar ideeën over “digitaal werken in de kunsten”. Het uitgangspunt was om te zoeken naar voorstellen die blijk geven van “eerlijkheid en duurzaamheid; toegankelijkheid en transparantie; een visie op privacy, privilege en onttrekking; en een onderzoekende houding ten aanzien van technologie”.

Daarnaast wilden we samenwerking en het delen van ideeën tussen de deelnemers onderling aanmoedigen, en zochten we naar initiatieven die een positieve impact hebben op (delen van) het bredere kunstenveld in Vlaanderen, Brussel, en daarbuiten.

De call en het proces werden geformuleerd door een jury bestaande uit: Miriyam Aouragh, Cristina Cochior, Tim De Paepe, Jara Rocha, Kristien Van den Brande en Jivan van der Ende. 67 in aanmerking komende pitches werden gepubliceerd op het A Fair New Idea?!-platform, waarvan er 15 werden uitgenodigd een uitgebreider voorstel te schrijven. Aanvragers die voor deze ronde een voorstel indienden, hebben een vergoeding van 400 euro voor hun werk ontvangen. Zeven van deze voorstellen kwamen voor de deadline binnen en werden uitvoerig besproken. Uiteindelijk koos de jury van die zeven voorstellen voor The Feminist Server.