A Fair New Idea?! #2: Duurzaam internationaliseren

In 2020 lanceerde Kunstenpunt A Fair New World?!: een onderzoeks- en ontwikkelingstraject over de bouwstenen voor een fairdere, meer duurzame en meer inclusieve kunstensector. Vier open oproepen werden onder de naamA Fair New Idea?! georganiseerd om concrete tools en project voorstellen uit te werken rond specifieke thema’s.

Voor de tweede oproep ‘Duurzaam internationaliseren‘ werden tien kunstprofessionals geselecteerd voor een eenjarige groepsreflectie rond dat thema. De jury streefde niet naar kandidaten met de ‘beste’ ideeën, maar stelde een team samen van mensen die volgens haar qua interesses en expertise zeer complementair waren. Na enkele verkennende meetings beslisten de deelnemers om drie groepen te vormen, telkens rond een subthema.


Resultaten & Uitkomsten van het proces

De deelnemers vormden drie groepen die elk werkten aan één aspect van duurzaamheid in de vorm van goede werkmethoden, een oproep tot actie of een collectief schrijf- en deelproces: duurzaamheid binnen internationale samenwerking, ongelijkheden bij internationaal werken en internationale gemeenschappen op lange termijn.

  1. Duurzaamheid in kunstpraktijken: teksten en reflecties van kunstenaar Benjamin Verdonck, Kris Nelson van LIFT (London International Festival of Theatre), verschillende deelnemers van ART HAPPENS, en curator Castillo.
  2. Twee collectieven in gesprek: Cross Commons Curatorial Collective en Beyond the Now.
  3. Een brief voor transnationale Fair Practice door Pieternel Vermoortel, Anna Manubens en Yasen Vasilev.

Podcast & Essay: Duurzaamheid en internationale samenwerking in de kunsten

Luister naar een reeks gesprekken tussen Jumana Al-Yasiri en kunstenaars en kunstleiders uit verschillende contexten en continenten. Zij spraken over het vraagstuk van duurzaam internationaal werken in de kunsten vanuit verschillende perspectieven en contexten.A Fair New Idea?!

We lanceerden vier open oproepen voor projectvoorstellen die bijdragen aan een sterk, eerlijk en duurzaam kunstveld. Bekijk de resultaten en ontwikkelingen.

A Fair New World?!

Hoe kunnen we toewerken naar een meer inclusieve, duurzame en solidaire kunstwereld?! Tijdens het A Fair New World?! traject (2020-2022) verzamelden we ideeën, praktijken en instrumenten die mogelijke oplossingen bieden.