Wat betekent ‘internationaal werken’ vandaag? Stel je kandidaat om mee na te denken

Oproep
Kunstenpunt

(c) Francis Vanhee

Zijn er zaken rond internationaal werk die je bezighouden? Heb je ideeën over hoe het duurzamer kan? Heb je zin om ideeën uit te werken met een groep mensen gedurende een periode van maximum één jaar?
Kunstenpunt is op zoek naar zeven mensen die zich maximaal één jaar buigen over de ontwikkeling van één of meerdere ideeën. Stel je kandidaat voor deze tweede oproep over internationaal werken!

Hoe kunnen we de nieuwe werkelijkheid in de kunstensector fair en solidair vormgeven? Met A Fair New Idea?! verbindt Kunstenpunt zijn werk rond fair practices, duurzaamheid, digitalisering en inclusief werken aan de impact van de coronacrisis.

De kunstwereld is voor een groot stuk internationaal georiënteerd. Maar wat betekent ‘internationaal’ vandaag? Hebben we het over landen, markten, culturen, talen, geschiedenis? En in welke mate is ‘internationaal’ nog aan territoria gebonden, kijk bijvoorbeeld naar de diverse samenleving in Vlaanderen en Brussel?

In het buitenland werken is een privilege, waarvoor je kansen moet krijgen en (toegang tot) middelen nodig hebt. Het gaat steeds sneller, is duurder, en gaat gepaard met een grote ecologische voetafdruk.

De coronacrisis confronteert ons met een “time-out” voor internationaal reizen. Kunnen we deze periode gebruiken om oplossingen te zoeken voor deze problemen? 

Hoe?

  1. Open oproep

De deadline voor het indienen van je kandidatuur is 19 maart om 18 u. (CET). Een zeskoppige jury (Sachli Gholamalizad, Antony Hudek, Aurélie Nyirabikali Lierman, Charlotte Vandevyver, Elli Vassalou en Mathilde Villeneuve) gaat grondig door alle aanmeldingen en stelt één of meerdere werkgroepen samen met in totaal zeven deelnemers. De jury baseert zich daarvoor op de thema’s die mensen naar voor schuiven en de eventuele ideeën voor verbetering die ze reeds hebben. 

De werkgroep(en) zal (zullen) maximaal één jaar aan de ontwikkeling van één of meerdere ideeën werken. 

  1. Kick-off werkgroep(en)

Hou zeker ook 29 april vrij in je agenda. Op 29 april brengen we de geselecteerden (max. zeven mensen) samen in een collectieve brainstormsessie over aanpak en manier van werken van de werkgroep(en)

Neem deel aan deze tweede oproep

Wat biedt Kunstenpunt?

Kunstenpunt biedt per open oproep een bedrag van 12.000 euro.

Kunstenpunt biedt voor de tweede oproep ondersteuning (in de vorm van financieel beheer en begeleiding) en een enveloppe van 12.000 euro voor de werkgroep(en) om hun werktijd te vergoeden. Daarbij zal op faire wijze onderscheid gemaakt worden tussen deelnemers met een vast inkomen en mensen die op freelance of zelfstandige basis werken.

Vragen?

Op zoek naar inspiratie en achtergrondinformatie?

Bekijk dan zeker deze bronnen:

Andere talen?

Deze open oproep kan u ook downloaden in het Engels (op onze website), in het Frans en in het Arabisch.