A Fair New Idea?! #2: Duurzaam internationaliseren – Duurzaamheid in kunstpraktijken

De geselecteerde kandidaten uit de oproep A Fair New Idea?! #2 duurzaam internationaliseren beslisten om drie groepen te vormen, telkens rond een subthema.

Een van die groepen bestaat uit:

  • theater maker Benjamin Verdonck
  • Kris Nelson of LIFT van the London International Festival of Theatre)
  • verschillende deelnemers van het kunstmanagementbedrijf ART HAPPENS
  • artist Castillo

Ze begonnen discussies over duurzaamheid in hun praktijken. Wat verstaan zij daaronder, hoe werken zij daaraan en hoe nemen zij privileges, of het gebrek daaraan, mee in hun redenering?

Eva Peeters schreef een essay over de stappen die LIFT, ART HAPPENS en Benjamin Verdonck rond dit thema zetten in 2021 en 2022. Lees haar text hieronder. 

Castillo besloot uiteindelijk uit de groep te stappen, omdat hij het idee van “duurzaamheid” wilde bevragen vanuit zijn positie als queer kunstenaar en activist, en vanuit een queer, antikapitalistisch en kolonialisme-bewust politiek standpunt. Naar aanleiding van zijn ervaring om uit de groep te stappen, nodigde hij Lili PG en Marge uit om te schrijven over de vraag How Do We Quit?.A Fair New Idea?!

We lanceerden vier open oproepen voor projectvoorstellen die bijdragen aan een sterk, eerlijk en duurzaam kunstveld. Bekijk de resultaten en ontwikkelingen.

A Fair New World?!

Hoe kunnen we toewerken naar een meer inclusieve, duurzame en solidaire kunstwereld?! Tijdens het A Fair New World?! traject (2020-2022) verzamelden we ideeën, praktijken en instrumenten die mogelijke oplossingen bieden.