Oproep: mee op oriëntatiereis naar Portugal en Spanje?

Oproep

(c) MAAT - Museu de Arte, Arquitetura e Tecnologia in Lissabon

Jaarlijks organiseert het Mondriaan Fonds een oriëntatiereis voor curatoren en bemiddelaars uit de beeldende kunsten naar buitenlandse regio’s die interessante leerkansen bieden. Dit jaar zal de oriëntatiereis de groep naar Portugal en Spanje brengen. Kunstenpunt nodigt één curator gevestigd in Vlaanderen uit om deel te nemen aan deze reis.

De reis zal plaatsvinden van zondag 9 tot en met zaterdag 21 oktober 2022 naar Portugal (Lissabon en Porto) en Spanje (Valencia, Barcelona en Madrid). Het programma bestaat uit bezoeken aan musea, presentatie-instellingen, galeries, residentieplekken, en ontmoetingen met kunstenaars, curatoren en de lokale sleutelfiguren in de verschillende steden. De reis wordt georganiseerd door het Mondriaan Fonds in samenwerking met de Danish Arts Agency en Pro Helvetia.

Kunstenpunt nodigt één curator of kunstprofessional (beeldende kunst, audiovisuele kunst, klankkunst, mediakunst, fotografie) uit om deel te nemen aan de oriëntatiereis. We zoeken een curator of kunstprofessional met minimaal drie jaar ervaring op de teller, freelance of in dienstverband, gevestigd in Brussel of in Vlaanderen en met een duidelijke motivatie om zich in de kunstscène in Spanje en Portugal te verdiepen.

Wil je je kandidaat stellen?

Geef in het formulier aan hoe deze oriëntatiereis bijdraagt aan jouw professionele ontwikkeling of aan bepaalde projecten die je hebt of zou willen ontwikkelen. Vul het formulier in het Engels in.

Stel je hier kandidaat voor 1 september 2022

Praktisch

  • In totaal nemen ongeveer achttien personen deel aan de reis, waarvan één deelnemer uit Vlaanderen die door Kunstenpunt wordt uitgenodigd.
  • Er wordt een eigen bijdrage van € 750,- gevraagd als de deelnemer voor een structureel gesubsidieerde kunstorganisatie werkt, of van € 500,- als de deelnemer zelfstandig werkt (je kan ons laten weten als de bijdrage een hinderpaal zou zijn).
  • Inbegrepen zijn de reis- en verblijfskosten (hotel en ontbijt) en enkele gezamenlijke lunches en diners.
  • Deelnemers moeten beschikbaar zijn van 9 tot en met 21 oktober 2022.
  • Tijdens de reis houden de deelnemers een blog bij, met beschrijvingen van de bezochte locaties. Dit blog is inmiddels uitgegroeid tot een belangrijke kennisbron.
  • De jury die de deelnemer zal kiezen bestaat uit Helena Kritis (curator WIELS en deelnemer aan de oriëntatiereis in 2018), María Inés Rodríguez (onafhankelijk curator en artistiek directeur Tropical Papers) en Lissa Kinnaer (Kunstenpunt).

Meer informatie & vragen

Meer informatie over de reis vind je hier.

Voor vragen kun je contact opnemen met onze collega Lissa Kinnaer.