Oriëntatiereis 2022 naar Spanje en Portugal

09-21 okt 2022
WerkbezoekSpanje & Portugal

Jaarlijks organiseert het Mondriaan Fonds een oriëntatiereis voor kunstenaars en bemiddelaars uit de beeldende kunst naar buitenlandse regio’s die interessante leerkansen bieden. Kunstenpunt nodigt elk jaar één curator gevestigd in Vlaanderen uit om deel te nemen aan de oriëntatiereis.

De reis vindt plaats van zondag 9 tot en met zaterdag 21 oktober 2022 met als bestemming Spanje (Valencia, Barcelona, Madrid en San Sebastian) en Portugal (Lissabon en Porto). Het programma bestaat uit bezoeken aan musea, presentatie-instellingen, residentieplekken, en ontmoetingen met kunstenaars, curatoren en de lokale sleutelfiguren in de verschillende steden. De reis wordt georganiseerd door het Mondriaan Fonds in samenwerking met de Danish Arts Agency en Pro Helvetia, en in nauw contact met de Nederlandse ambassade in Spanje en Portugal.

In totaal nemen ongeveer achttien personen deel aan de reis, waarvan één deelnemer uit Vlaanderen die door Kunstenpunt wordt uitgenodigd. De jury die de deelnemer zal kiezen bestaat uit Helena Kritis (curator WIELS en deelnemer aan de oriëntatieris in 2018), María Inés Rodríguez (onafhankelijk curator en artistiek directeur Tropical Papers) en Lissa Kinnaer (Kunstenpunt).

Tijdens de reis houden de deelnemers een blog bij, met beschrijvingen van de bezochte locaties. Dit blog is inmiddels uitgegroeid tot een belangrijke kennisbron. Statistieken laten zien dat het blog over de hele wereld gebruikt wordt als bron van informatie over beeldende kunst in de bezochte gebieden.

Zich kandidaat stellen?

Voor deze oriëntatiereis loopt momenteel een open oproep om deel te nemen. Belangstellenden kunnen zich tot en met 1 september 2022 aanmelden. In het formulier geef je aan hoe deze oriëntatiereis bijdraagt aan jouw professionele ontwikkeling of aan bepaalde projecten die je hebt.

Voor vragen kun je contact opnemen met onze collega Lissa Kinnaer.