Werkingssubsidie: Zorg voor je kunstenarchief

Trots op jullie realisaties? Dan heeft je organisatie waarschijnlijk ook een eigen archief. Ergens in dozen op rekken in de kelder. Of net heel gestructureerd, met digitale back ups achter een paswoord. Wist je dat er tips zijn om je eigen cultureel erfgoed te archiveren? En dat ook de subsidiegever checkt of je voor je eigen archief zorgt? 

Zet je archief on track

Geluidsopnames, foto’s, affiches, tekeningen, kostuums, beelden, partituren, video’s, tekstmateriaal… Er zit wat in het archief van de gemiddelde kunstenorganisatie! Bovendien hoef je dat niet alleen voor jezelf te bewaren, maar misschien herberg je ook schatten die ook voor anderen boeiend zijn? Ook daarom kan je werk maken van een goed bewaarsysteem. 

De zorg voor het eigen archief, dat is basisarchiefzorg. En daar bestaan tips voor. Check de tips en tricks van TRACKS. Als je organisatie daar goede redenen voor heeft – en als je die in je dossier ook kunt toelichten – dan kan je het archief natuurlijk ook op een andere manier aanpakken, maar TRACKS geeft aan hoe het meestal gedaan wordt. Je kan bij hen terecht met al je vragen over archiefzorg. Zelfs met vragen naar een aanpak op maat.

Basisarchiefzorg wordt… basis

Waarom komt er steeds meer aandacht voor het archief op organisatieniveau? Omdat goed ontsloten archieven eigenlijk iedereen vooruit kunnen helpen. Voor jezelf is het praktisch om bij een herneming makkelijk te reconstrueren hoe je iets eerder deed. Maar denk ook aan kunstenaars en kunstorganisaties die werken binnen de functies ontwikkeling en reflectie: die hebben zeker wel iets aan goede geordende archieven.

Ook voor andere functies is het verrijkend om te kunnen steunen op het eigen archief, en de archieven van anderen. Denk aan inspiratie voor participatie of fijn materiaal voor promotie. Bovendien, als je archiefzorg serieus neemt, kan je in de toekomst ook inkomsten halen uit rechten, verhuur of verkoop. 


Werkingssubsidies – deadline 1 december

Dien jij op 1 december een aanvraag in voor werkingsmiddelen binnen het Kunstendecreet? Ontdek op deze pagina de meest recente informatie.

Vragen over werkingssubsidies?

Heb je niet meteen gevonden wat je nodig hebt? Vragen? Mail naar advies@kunsten.be.

Je bent ook van harte welkom op onze virtuele morning coffees, elke week op maandag en woensdag tussen 9u en 10u.