Werkingssubsidie: Traditie en innovatie in de kunsten

Traditie en innovatie, is dat geen contradictie? Niet noodzakelijk. Op artistiek vlak gaan die twee perfect hand in hand. En ook op zakelijk vlak zit er een traditioneel kantje aan alle vernieuwing. Traditie en innovatie, de parallellen zijn eigenlijk heel logisch. Grijp ze aan om er artistiek je heel eigen ding mee te doen.

Artistiek-inhoudelijke invulling

Traditie. Da’s repertoire, meesterschap, vakmanschap, metier. Ook cultureel erfgoed. Zet kunst uit het verleden in the spotlight en je krijgt een heel nieuwe invulling. Dat hoef je zelfs niet te beperken tot referentiewerken. Misschien loont het ook de moeite om minder bekende tradities te herontdekken. 

Innovatie. Da’s vernieuwende beeldtaal en inhoud. En ook: nieuwe en/of digitale technologie. Dat kan en mag in elke discipline, in elke functie. Doel is “een toegevoegde waarde creëren voor het Vlaamse en internationale kunstenlandschap”. 

De minister wijst daarbij ook op de wisselwerking tussen traditie en vernieuwing. Herinterpretatie is een vorm van innovatie.  Bewerk gerust iconisch werk, van beeldende kunst tot klassieke muziek. Actualiseer historische bronnen. Experimenteer en bekritiseer. Want, aldus de minister, als je vertrekt vanuit wat kunstenaars eerder hebben opgebouwd, dan breng je het publiek via het vertrouwde naar iets nieuws. Het houdt referentiewerken levend, voegt daaraan een extra laagje betekenis en brengt verschillende generaties samen. 

Zakelijk-organisatorische invulling

De klemtoon ligt hier natuurlijk vooral op vernieuwing. Denk aan innovatieve praktijken, werkmodellen en partnerships binnen én buiten de sector. De minister gelooft in de meerwaarde van samenwerken, met behoud van de artistieke autonomie.

“Samenwerkingen kunnen hefbomen zijn voor nieuwe projecten, bijkomende dynamieken creëren en innovatieve perspectieven bieden.” Voor experimentele samenwerkingen haalt de minister zelfs enkele (Europese) subsidiereglementen aan. Bel of mail ons voor meer info. 

En jawel. Ook op zakelijk vlak heeft innovatie een link met traditie. Organisaties die iconische stukken willen herinterpreteren, actualiseren of bekritiseren… hebben toegang tot een goed archief nodig. Uitdaging is onder meer om het nalatenschap van onze hedendaagse kunstenaars levendig te houden. 


Werkingssubsidies – deadline 1 december

Dien jij op 1 december een aanvraag in voor werkingsmiddelen binnen het Kunstendecreet? Ontdek op deze pagina de meest recente informatie.

Vragen over werkingssubsidies?

Heb je niet meteen gevonden wat je nodig hebt? Vragen? Mail naar advies@kunsten.be.

Je bent ook van harte welkom op onze virtuele morning coffees, elke week op maandag en woensdag tussen 9u en 10u.