Werkingssubsidie: Personeelsbeleid

Deze voorwaarde voor cultuursubsidies is meteen een belangrijke. Het personeelsbeleid. En dat is meer dan een opsomming op papier. Maar goed nieuws. Met een sterk personeelsbeleid vink je meteen nog een paar criteria af.

Met de P van… paritair comité  

Personeelsbeleid, dat is met de P van paritair comité. Een goed personeelsbeleid leeft de CAO na van het paritair comité waar jouw werking onder valt. In je dossier komt dit terug op verschillende plekken. Hier, onder het punt personeelsbeleid. En in je begroting, waar je bewijst dat je medewerkers en kunstenaars correct betaalt. 

Met de P van… percentages   

Correcte lonen dus, volgens de CAO van jouw paritair comité of na faire onderhandeling. Dat tikt aan. Gelukkig heb je daar ook de centen voor. Meer dan 50 procent van je subsidies mag naar de vergoeding van vast en freelance personeel gaan. En omdat eerlijke lonen zo belangrijk zijn: minstens 50 procent moét naar vergoedingen gaan. Voor een fair loonbeleid kun je gebruik maken van de richtlijnen en tools op Juistisjuist.be. Ondertussen is er ook een calculator voor beeldende kunsten. Niks te vroeg!

Met de P van… principes & (fair) practices 

Eerlijke lonen oké? Dan vink je alvast één van de fair practices af. Er zijn nog andere faire principes waar je met een sterk personeelsbeleid aan tegemoet komt: integriteit en goed bestuur. Allebei een absolute must, zet ze dus ook in je personeelsbeleid. Zo toon je dat het niet alleen om principes op papier gaat. Een fair personeelsbeleid, dat is in jouw organisatie doorleefde praktijk. 


Werkingssubsidies – deadline 1 december

Dien jij op 1 december een aanvraag in voor werkingsmiddelen binnen het Kunstendecreet? Ontdek op deze pagina de meest recente informatie.

Vragen over werkingssubsidies? Stel ze aan ons!

Heb je niet meteen gevonden wat je nodig hebt? Vragen? Mail naar advies@kunsten.be.

Je bent ook van harte welkom op onze virtuele morning coffees, elke week op maandag en woensdag tussen 9u en 10u.