Werkingssubsidie: Goed bestuur in cultuur

Wil je subsidies krijgen, dan moet je niet alleen artistiek goed bezig zijn, maar ook zakelijk. Je hebt daarvoor een solide begroting nodig, en een sterk personeelsbeleid. En ook nog: goed bestuur. Dit criterium peilt naar de samenstelling van het bestuur. En naar de manier waarop dat bestuur de organisatie leidt. 

Nieuw! Nieuw! Nieuw! 

Heb je al subsidies? Dan heb je ook al een bestuurscode. Let op! In de oude bestuurscode – die van 2017 – staan tien principes. Nu zijn het er acht. Voor je nieuwe aanvraag moet je dus ook je bestuurscode vernieuwen. 

Kraak de code

De acht nieuwe principes zijn: 

  1. Expliciete missie in cultuur 
  2. Ofwel pas je de Bestuurscode toe, ofwel leg je uit waarom je ervan afwijkt 
  3. Integriteit, en altijd in het belang van de organisatie
  4. Geen rolverwarring en belangenvermenging
  5. Constructief-kritisch
  6. Evenwichtige samenstelling = deskundig + divers 
  7. Dagelijkse leiding 
  8. Mensen en middelen, die behandel je zorgvuldig, ethisch & verantwoord 

Akkoord. Hierboven staat het wat kort door de bocht. Hier vind je een uitgebreide leidraad bij de Bestuurscode Cultuur. Lees zeker ook de aanbevelingen. 

Maatwerk

Lees zeker ook de aanbevelingen bij de Bestuurscode Cultuur. Als het niet zo schreeuwerig zou overkomen, dan zou er achter deze zin een uitroepingsteken staan. Want die aanbevelingen, daar heb je iets aan. Het is maatwerk om de Bestuurscode op je eigen interne werking toe te passen. 

Toolbox en opleidingen

Zie je er geen beginnen aan? Geen zorgen, hulp is onderweg. Open de toolbox en download de modeldocumenten. Er zijn zelfs opleidingen waar je de directie of desnoods je hele raad van bestuur naartoe kan sturen. 


Werkingssubsidies – deadline 1 december

Dien jij op 1 december een aanvraag in voor werkingsmiddelen binnen het Kunstendecreet? Ontdek op deze pagina de meest recente informatie.

Vragen over werkingssubsidies? Stel ze aan ons!

Heb je niet meteen gevonden wat je nodig hebt? Vragen? Mail naar advies@kunsten.be.

Je bent ook van harte welkom op onze virtuele morning coffees, elke week op maandag en woensdag tussen 9u en 10u.