(Re)Connect with the UK: alles over samenwerken met het Verenigd Koninkrijk

In 2023 deed Kunstenpunt onderzoek naar de (negatieve) impact van Brexit op de culturele sector in Vlaanderen. We brachten de problematiek in kaart, en wisselden ook kennis rond diversiteit en inclusie uit. We proberen op die manier de culturele relatie met het Verenigd Koninkrijk te versterken en uit te breiden.

Wat was de rol van Kunstenpunt?

Kunstenpunt heeft via het Brexit Adjustment Reserve Fund een budget gekregen waarmee het kunstenaars en kunstprofessionals uit Vlaanderen en Brussel ondersteunde om contacten te leggen met de kunstensector in het VK.

Via digitale ontmoetingen en fysieke werkbezoeken ontmoetten we de verschillende Arts Councils en leerden we de lokale kunstensector beter kennen. Daarnaast organiseerden we een open call en drie digitale sessies waarbij we spelers in Vlaanderen en in het Verenigd Koninkrijk samenbrachten rond de thema’s Kunst en GezondheidDuurzaamheid en Handicap.Culturele context, beleid en spelers in het VK

Op basis van onze werkbezoeken aan het VK biedt elk profiel een uitgebreid verdiepend overzicht onderverdeeld in:

(1) Algemene context
(2) Informatie en ondersteuning
(3) Cultureel beleid en financiering
(4) Overzicht van de belangrijkste spelers in het landschap


Ontdek onze landenfiche van het VK

Wat heb je als kunstenaar nodig om je te oriënteren in een bepaald land? Om dit in kaart te brengen, stelt Kunstenpunt fiches samen met alle informatie per land. Zoals info over het lokale cultuurbeleid, subsidies, platformen en belangrijke spelers internationale samenwerking.


Reisverslagen

Via onze open oproep (Re)connect with the UK kregen 55 kunstenaars, makers en organisaties uit Vlaanderen en Brussel inhoudelijke en financiële ondersteuning om contacten te leggen met de kunstensector in het Verenigd Koninkrijk. Ontdek de reisverslagen van deze kunstenaars per discipline hieronder: