Workshop Ruimte voor kunst: op zoek naar pistes voor duurzaam gebruik van ruimte in kunst en cultuur

09 dec 2022
WerksessieGlobe Aroma (Brussel)

(c) Aaron Lapeirre

Wat?

Zoek je als kunstenaar of kunstorganisatie naar een betaalbare infrastructuur waar je op langere termijn kan blijven? Kan de overheid of de private sector daarbij helpen? Sta je open om dat te doen met andere partijen zoals een school of een sociale vereniging? Wat houden samenaankoop, erfpacht of andere mogelijk vormen precies in?

Kom naar deze workshop om collega’s te ontmoeten die met dezelfde vragen zitten of die ervaring hebben met het vinden / opzetten / delen van een ruimte.

Voor wie?

Deze workshop is bedoeld voor iedereen die met dit vraagstuk naar betaalbare ruimte met een lange termijn perspectief begaan is : kunstenaarscollectieven, kunst- en cultuurorganisaties, overheden, private spelers en onderzoekers.

Dit is de eerste workshop in een reeks (2023-2024) waarin peers kennis en ervaring kunnen delen. In 2023 zullen we deze bijeenkomsten verder zetten in samenwerking met Timelab.

Schrijf in

Deelname is gratis, maar we vragen je wel om in te schrijven via dit formulier.

  • Wil je graag een recent onderzoek kort voorstellen, of wil je een thema voorstellen voor de gesprekstafels tussen 11 en 12u? Stuur een mail naar dirk@kunsten.be.
  • Ingeschreven, maar kan je er toch niet bij zijn? Laat het weten via dirk@kunsten.be.

Programma

9u30 – ontvangst met koffie en thee

10-10u30 – presentatie en discussie van een case: de Kunstenwerkplaats aan Groenplein in Hasselt waar B-Classic, Cinema ZED, Het nieuwstedelijk en Vonk aan werken in een gebouw van de Stad Hasselt – door Lies Serdons (Vonk)

10u30-11u – kennismaking via speed date.

11-12u – werktafels: welke topics leven er die we tijdens volgende bijeenkomsten kunnen agenderen? 

12u-12u30 – korte presentatie van de onderzoek ‘ruimtegebruik van kunstorganisaties met werkingssubsidies’ door Simon Leenknegt (Kunstenpunt). 

12u30 – An Vandermeulen (Globe Aroma) zal het verhaal vertellen over het verweven van hun ruimte; een samenwerking met Terra Nova en Community Land Trust. 

Lunch

14-15u – spelen van de gesprekstool ‘Three is a crowd’, ontwikkeld door Kunstenpunt en Timelab. Op basis van stellingen leer je elkaars mening, ervaring en waarden kennen over het gebruiken van ruimte.

Praktisch

  • Vrijdag 9 december 2022
  • 10 tot 15u, ontvangst en koffie vanaf 9u30, gratis
  • Voertaal: Nederlands
  • Globe Aroma, Moutstraat 26, 1000 Brussel (metro Beurs, 10 min te voet Centraal Station)

Meer informatie

De workshop bouwt verder op het traject ‘Ruimte voor kunst’ dat Kunstenpunt startte in 2020. Lees meer in het dossier met heel wat artikels, interviews, de belangrijkste take-aways van een conferentie en een handige gesprekstool.