Media & Culture Fast Forward: Meet the makers sessie over residenties & digitale creatie

16 dec 2020
Debatonline
Een digitaal inspiratie- en netwerkfestival over de toekomst van onze media, onze cultuur.

Media & Culture Fast Forward is een initiatief van de VRT in samenwerking met het Departement Cultuur, Jeugd en Media rond de toekomst van media en cultuur. Het brengt media professionals, ondernemers, creatievelingen, onderzoekers en beleidsmakers samen om innovatie mogelijk te maken. Tijdens deze editie neemt Kunstenpunt een ‘Meet the makers’-sessie voor z’n rekening over residenties en digitale creatie.

Wat?

Tijd en ruimte om te experimenteren zijn cruciaal voor zowel kunstenaars als creatievelingen, ondernemers en onderzoekers. En net die tijd en ruimte staan nu zwaar onder druk. Residenties en werkplaatsen zijn één van de veilige plaatsen waar experiment centraal staat. Maar de afgelopen maanden is ineens alle internationale mobiliteit afgeschaft en moesten veel kunstenaars hun plannen herzien.

Tijdens deze “Meet The Makers” sessie gaan we in gesprek met kunstenaars over hoe ze digitale technologie gebruiken om deze uitdagingen aan te gaan. Hoe gebruiken ze digitale technologie als onderdeel van hun creatieproces? Hoe herdefiniëren ze de notie van gemeenschap in een digitale context? Hoe gaan ze om met beperkte internationale mobiliteit? Wat is hun ervaring met online residenties? Welke andere formats hebben ze ontwikkeld? Hoe zien ze rol van kunst, media en technologie in het hertekenen van onze maatschappij?

Sprekers

Vanessa Brazeau

Canadese kunstenaar Vanessa Brazeau is een (non)producer, voice-over performer, medewerker, (un)educator, atleet en zelfbenoemde cabaretier. Ze heeft een werkrelatie met Timelab in Gent, die begon toen ze deel uitmaakte van de ‘Sprinters’. Deze groep kunstenaars reflecteert op het werk van de organisatie en komt voor hun jaarlijkse sprint samen over onderwerpen als commons, persoonlijke ontwikkeling, geld, veerkracht en de mogelijke vormen van een residentie. Tegenwoordig maakt ze deel uit van het kernteam van de organisatie. In haar artistieke praktijk creëert Vanessa zelf situaties die participatie, activering en weerstand aanmoedigen. Ze woont in Brussel en neemt momenteel deel aan een digitale residentie bij het Laznia Center for Contemporary in Gdansk.

Jo Caimo

Jo Caimo is kunstenaar, collectief denker en uitvinder van objecten en instrumenten. Zijn werk ligt op het snijvlak van performance, muziek, productdesign, installatie en de digitale wereld. Met zijn objecten en instrumenten onderzoekt hij “het collectieve” versus “het innerlijke”, en hij daagt de toeschouwer dan ook uit om deel uit te maken van zijn werk. Hij ontwikkelt effectieve meetinstrumenten en platforms waarmee we onderbewuste patronen en mechanismen in co-creatieprocessen beter kunnen begrijpen. Het onderzoeken, stimuleren en visualiseren van de energieën tussen mensen onderling is het onderliggende thema.

Lissa Kinnaer (moderator)

Lissa Kinnaer is medewerker internationale relaties beeldende kunsten bij Kunstenpunt.

Matteo Marangoni

Matteo Marangoni is een kunstenaar en gemeenschapsorganisator geïnteresseerd in geluidsrituelen, doe-het-zelf-media en toegepast utopisme. Zijn artistieke praktijk richt zich op het creëren van ruimtelijke ervaringen die de relatie tussen subject en object onderzoeken. Als organisator coördineert hij het programma van iii (instrumentinventors.org) en cureert de performance-serie No Patent Pending.

An Mertens

An Mertens is mediakunstenaar en auteur. Ze publiceerde verschillende boeken, als auteur, redacteur en onderzoeker bij Constant, een kunstenorganisatie voor experimentele kunst en media in Brussel, waar ze sinds 2008 kernlid is; en als fictieschrijver bij de De Bezige Bij.

Tijdstip

Woensdag 16 december van 13u00 tot 15u00

Inschrijven

Inschrijven is mogelijk vanaf dinsdag 24 november. Alle informatie zullen we hier publiceren.

Meer informatie

mediafastforward.be