Meet the makers sessie: succesverhalen op het snijvlak van cultuur & innovatie

14 dec 2020
Debatonline
Samenwerken tussen cultuur, technologie en wetenschap: waarom en hoe?

Crypto Miner Car - Larbitslab

Wanneer kunstenaars en organisaties uit andere sectoren samenwerken brengen ze hun kennis samen, en openen ze nieuwe perspectieven op culturele en maatschappelijke kwesties. Wat brengt hen bij elkaar, en hoe pakken ze die samenwerking aan?

Tijdens deze editie van het Media & Culture Fast Forward festival neemt Kunstenpunt een ‘Meet the makers’-sessie voor z’n rekening over culturele projecten die samenwerken met immersieve media, zorg, biobased materiaal, data industrie, sociale economie en hernieuwbare energie.

Programma (14/12)

16:00-16:30

 • Welkom door Dirk De Wit (Kunstenpunt) en Stef Vonk (Departement CJM)
 • Korte presentatie van een selectie van 4 innovatieve partnerprojecten.

16:30-17:00

 • Debat met de projectleiders over het verbinden van partijen uit cultuur, wetenschap en innovatie, en over het proces en meerwaarde van samenwerken.
 • Moderator: Prof.Dr. Liesbeth Huybrechts (UHasselt, Doctoral School Behavioral Sciences and Humanities)

Projecten & sprekers

ONTketen

ONTketen gaat aan de slag met de arbeiders van sociaal groenwerkbedrijf Pro Natura. Zij worden door ontwerpplatform Livable en technologiebedrijf Circular Matters meegenomen in een artistiek proces, waarin ze hun maaisels omvormen tot lokale en biogebaseerde gebruiksvoorwerpen.

 • Sep Verboom (industrieel ontwerper en oprichter onderzoeks- en ontwerpplatform Livable)
 • Pieter Dondeyne (oprichter Circular Matters)

Crypto Miner Car

Larbitslab, Dyne.org Foundation en Waag – Society & Technology ontwikkelen een zelfrijdende auto die aangedreven wordt door hernieuwbare energie. Daarvoor gebruiken ze de warmte die vrijkomt bij het ontginnen van cryptomunten. Time to Decolonize our Data Planet!

 • Laure-Anne Jacobs (Larbitssisters, mediakunstenaar )
 • Bénédicte Jacobs (Larbitssisters, mediakunstenaar en onderzoekster sociale media)

Immersive Bach Suites

B-Classic Festival Van Vlaanderen exploreert nieuwe concertvormen en nieuwe publieken voor de klassieke muziek, en brengt cellist Benjamin Glorieux en de PXL Hogeschool samen rond het herdenken van de 6 cellosuites van Bach met Immersive Sound system.

 • Benjamin Glorieux (cellist, componist en dirigent)
 • Bob Permentier (artistiek leider B-Classic Festival van Vlaanderen)

2 Spaces: Art thinking meets Design thinking in health

IDrops, Arteconomy, UZ Gent en Stichting Waag Society bevorderen met kunst en digitale technologie het psychosociaal welzijn van adolescenten en jongvolwassenen die een langdurige behandeling, genezingsproces en revalidatie ondergaan.

 • Julie Vandenbroucke (oprichtster van Arteconomy, dat kunst, creatieve industrieën, wetenschap, technologie, economie en onderwijs verbindt)
 • Nathalie Goethals (oprichtster van het bureau voor sociale innovatie iDROPS)

Inschrijven?

Schrijf in via mediafastforward.be

Wat is Media & Culture Fast Forward?

Media & Culture Fast Forward is een initiatief van de VRT in samenwerking met het Departement Cultuur, Jeugd en Media rond de toekomst van media en cultuur.  Het brengt media professionals, ondernemers, creatievelingen, onderzoekers en beleidsmakers samen om innovatie mogelijk te maken.

De ‘Meet the makers’-sessie rond innovatieve partnerprojecten is een organisatie van Kunstenpunt in samenwerking met het Departement CJM in het kader van Media & Culture Fast Forward.