Hedendaagse Vlaamse & Nederlandse theaterteksten op het DramatikerInnenfestival 2021

08-13 jun 2021
FestivalGraz, Oostenrijk
Nederlandstalige theaterteksten vinden een Duitstalig publiek

Nico Boon - Komt op / Gaat af (c) Rana Van Pellecom

Hedendaagse Vlaamse en Nederlandse theaterteksten staan opnieuw in de kijker op het DramatikerInnenfestival in Graz. Dat vindt plaats van dinsdag 8 tot en met zondag 13 juni.
Net als tijdens de editie in 2019 werkt het festival voor deze presentatie samen met Kunstenpunt, Dutch Performing Arts en Literatuur Vlaanderen. Daarnaast nemen dit jaar ook enkele theaterprofessionals uit Vlaanderen en Nederland deel aan het professionele programma van het festival.

Programma

  • In een zogenaamde ‘Textgarten’ kunnen bezoekers teksten ontdekken via (geluids)installaties. Het gaat om ‘Woestijnjasmijntjes’ (genomineerd voor de Toneelschrijfprijs 2018) van George Elias Tobal (NL), ‘Met mijn vader in bed’ van Magne van den Berg (NL), ‘Hertenleer’ (genomineerd voor de Toneelschrijfprijs 2020) van Anna Carlier (BE) en ‘The Wetsuitman’ (genomineerd voor de Toneelschrijfprijs 2019) van Freek Mariën (BE).
  • Het stuk ‘Niemand wacht op je’ van Lot Vekemans gaat in de uitvoering van Schauspielhaus Graz in première op donderdag 10 juni.
  • Op vrijdagavond 11 en zaterdagavond 12 juni speelt Nico Boon (BE) zijn stuk ‘Komt op/gaat af’. In 2019 was hij met deze tekst genomineerd voor de Toneelschrijfprijs.
  • Graz heeft van 7 tot en met 9 juni ook het Young Europe festival te gast van de European Theatre Convention (ETC). Hier speelt De Toneelmakerij de tekst ‘Age of Rage’ van Jibbe Willems (NL) en krijgt ook ‘Sweet Sixteen’ van Casper Vandeputte (NL) een geënsceneerde lezing. Ook The Fence, het netwerk van internationale toneelauteurs, is aanwezig van 9 tot 13 juni, en alle activiteiten zoals lezingen en workshops zullen van 10-12 juni ook in het Engels zijn. 
  • Stijn Devillé (BE), auteur en artistiek leider van het nieuwstedelijk in Leuven, zit dit jaar in de jury van de prestigieuze Retzhofer Dramapreis, een van de belangrijkste prijzen voor Duitstalige toneeltekst. Dit jaar gaat voor de tweede keer een prijs naar een toneeltekst voor een jong publiek.
  • Ruth Mariën (BE) en Mieke Versyp (BE) gaan in gesprek met Duitse collega’s over dramaturgie voor jeugdtheater. Dit gesprek is een samenwerking met ASSITEJ België, en wordt live gestreamd. 

Wegens de geldende coronamaatregelen vindt het festival in kleinere bezetting en in eerste instantie voor een professioneel publiek plaats. Je kunt een aantal evenementen wel via een livestream volgen.

Deze aanwezigheid in Graz kadert in een internationaal traject door Kunstenpunt, Literatuur Vlaanderen en Dutch Performing Arts om Nederlandstalige theaterteksten bij een Duitstalig publiek te promoten. In 2018 en 2019 gingen enkele Vlaamse en Nederlandse theatermakers en dramaturgen al naar Graz om mogelijke samenwerkingen te onderzoeken.

Online special over theaterteksten

In de special Theatre Texts from the Lowlands kunnen buitenlandse professionals niet alleen kennismaken met onze theaterauteurs en hun teksten, maar worden ze ook van de nodige context voorzien. Je vindt er een who’s who van hedendaagse auteurs aangevuld met vertaalde fragmenten uit hun werk, en een landschapstekst waarin dramaturg Peter Anthonissen de Vlaamse theatertekst van vandaag in een historisch perspectief plaatst.

In de toekomst staat er een gelijkaardig promotietraject in Frankrijk op stapel, in samenwerking met Maison Antoine Vitez.

Meer informatie

dramatikerinnenfestival.at