Bezoekersprogramma en curators’ talk met Kateryna Filyuk

06-11 feb 2019
Bezoekersprogramma
Bezoekersprogramma en curators' talk met Kateryna Filyuk

Kateryna Filyuk (c) Oksana Kanivets

Van 6 tot 11 februari komt curator Kateryna Filyuk op uitnodiging van Kunstenpunt naar ons land om kennis te maken met de Vlaamse en Brusselse kunstscene. Filyuk werkt voor Izolyatsia, een platform voor hedendaagse cultuur in Kiev (Oekraïne).

Filyuk wil tijdens haar bezoek graag kunstenaars ontmoeten die werken met openbare ruimte vanuit een participatieve benadering, die persoonlijke verhalen koppelen aan het collectieve geheugen en die onderzoek voeren naar gemarginaliseerden en onderdrukte identiteiten.

Haar wortels liggen in de Oekraïense context, die sinds de jaren ’90 zwaar politiek geladen is. In haar praktijk als curator richt ze zich op onderzoek, presentatie en debat over belangrijke sociale en politieke kwesties.

“Ik geloof dat in tijden van diepe ambivalentie hedendaagse kunst de rol kan spelen van katalysator en een proeftuin kan zijn. Kunst kan het kritisch denken aanmoedigen en ons helpen omgaan met de tegenstrijdige krachten binnen het hedendaagse leven.”

Haar meest recente tentoonstellingsprojecten draaiden rond de vertegenwoordiging van gemarginaliseerde identiteiten, betwiste geschiedenissen, herdenkingen in de openbare ruimte en reflectie op de wereldwijde golf van opstanden en protestbewegingen.

Curators’ talk

Heb je interesse om Kateryna Filyuk te ontmoeten? Kom dan naar het publieke moment waarop Filyuk het zal hebben over de artistieke praktijk in de Oekraïense culturele en politieke context, samen met gastsprekers Elena Sorokina (curator bij Documenta 14, zij komt de kunstenaar Valery Lamakh voorstellen) en Sonia Dermience (die het zal hebben over de Odessa Biennale 2019).

Lees hier meer over deze curators’ talk.

Biografie

Kateryna Filyuk (1986) is curator en kunstcriticus. Ze behaalde een Master in de Filosofie aanI.I. Mechnikov National University van Odessa. Tijdens ARSENALE 2012, de eerste internationale biënnale voor hedendaagse kunst in Kiev, werkte ze als Managing Editor aan de catalogus en was ze  coördinator van het discussieplatform. Ze nam deel aan de vierde Gwangju Biennale International Curator Course in 2012 en de MMCA International Research Fellowship in het National Museum of Modern and Contemporary Art van Korea in 2014, waarvoor ze een afsluitend essay schreef over Koreaanse nieuwemediakunst. Ze volgde het Curatorial Programme 2015/16 van De Appel in Amsterdam en het Young Curators Residency Program bij de Fondazione Sandretto Re Rebaudengo in Turijn met als afsluitend project de expo ‘A house, halfway’.

Daarnaast was Filyuk mede-curator voor het Festival of Young Ukrainian Artists in Mystetskyi Arsenal en is ze betrokken bij de organisatie van tentoonstellingen in verschillende galerijen en instellingen, o.a. in Seoel, Slovakije, Amsterdam (De Appel). Ze heeft ook bijdrages geleverd aan een aantal Oekraïense en internationale tijdschriften en online platforms zoals Art Oekraïne en Metropolis M. Momenteel is ze curator bij Izolyatsia (Kiev). Ze woont en werkt in Kiev en Palermo.

Dit bezoekersprogramma wordt georganiseerd met de steun van Fondation Thalie.

Meer informatie

Lissa Kinnaer